21.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022
AcasăEconomieEconomie internaționalNe plângem de inflație, dar alții ne-au întrecut cu mult, potrivit Eurostat

Ne plângem de inflație, dar alții ne-au întrecut cu mult, potrivit Eurostat

Deși ne plângem de o inflație uriașă, statisticile UE ne arată că stăm bine chiar și așa. Rata anuală a inflaţiei în UE a fost în ianuarie de 5,6%, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Lituania (12,3%), Estonia (11%) şi Cehia (8,8%).

Date recente ale Eurostat

Comparativ cu situaţia din luna decembrie 2021, în prima lună a acestui an rata anuală a inflaţiei a scăzut în opt state membre şi a crescut în 19 ţări, inclusiv în România, de la 6,7% până la 7,2%. Însă spre deosebire de situaţia de la finele lui 2021, România nu mai face parte din rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie, fiind pe locul 11 în topul statelor membre cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei.

Datele Eurostat mai arată că statele membre cu cele mai mici rate anuale ale inflaţiei sunt: Franţa (3,3%), Portugalia (3,4%) şi Suedia (3,9%).

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la un nivel record de 5,1% în luna ianuarie, de la 5% în decembrie 2021.

Comparativ cu un an în urmă, rata inflaţiei în zona euro era de 0,9%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,48 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii, care au înregistrat o creştere de 0,99 puncte procentuale, şi alimente, care au înregistrat o creştere de 0,77 puncte procentuale.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,35% în luna ianuarie 2022, de la 8,19% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,18%, cele alimentare cu 7,24%, iar serviciile cu 5,66%.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Daea s-a întâlnit cu băncile pentru a identifica soluțiile de sprijin în sectorul agroalimentar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a identifica soluţii optime în vederea implementării schemelor de sprijin pentru sectorul agroalimentar,...
00:01:00

VIDEO: Soldații ucraineni au capturat orașul Lyman

Soldați ucraineni se urcă pe un vehicul și atașează steagul național la un panou în ceea ce pare a fi orașul Lyman din estul...
00:02:46

VIDEO: Momentul în care Putin proclamă anexarea Ucrainei și acuză Occidentul de satanism

Un Vladimir Putin sfidător a proclamat vineri anexarea de către Rusia a unei porțiuni din Ucraina într-o ceremonie plină de fast la Kremlin, promițând...
Ultima oră
Pe aceeași temă