-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăEconomieEconomie internăAdevărul despre prețul gazelor. Ce spune ministrul energiei

Adevărul despre prețul gazelor. Ce spune ministrul energiei

Prețul gazelor naturale este o speculație a Rusiei spune ministrul energiei, în contextul în care tot mai multe companii de la noi, dar și consumatorii casnici sunt afectați din cauza exploziei prețului la gaze și energie.

Declarația lui Virgil Popescu

„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piata făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul.

Ministrul energiei vine cu vești bune

„Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și acum două ierni, ca și acum trei ierni, pentru că aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acuma de gaze naturale din depozite decât iarna trecută.

Singura diferență e că nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părerea noastră și a altor colegi de-ai mei din statele membre (UE) este că este o modalitate de a sensibiliza piața și a ține prețul sus”.

Combinatul Azomureș pune lacătul pe ușă

Virgil Popescu a spus că după accidentul din vară de la Azomureş, combinatul a funcţionat la jumătate din capacitate.

„A funcţionat doar cu linia 4 pentru că, dacă vă aduceţi aminte, a fost un accident la Azomureş pe linia 3. Deci funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze la un preţ foarte bun expira la 31 decembrie şi au luat decizia să oprească o lună sau două luni de zile şi să-şi mute reviziile care erau planificate în vară tocmai pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale, să o mute în perioada aceasta de iarnă”, a spus Virgil Popescu.

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

George Simion, pedepsit la Iași. A fost stropit cu cerneală FOTO-VIDEO

George Simion a primit pedeapsă la Iași de Ziua Micii Uniri, după ce un protestatar i-a aruncat cu cerneală. În ciuda acestui gest, liderul...

Autorul atacului de la Universitatea din Heidelberg era german

Autorul atacului armat comis luni într-o sală de curs de la Universitatea din Heidelberg, în care a fost ucisă o tânără şi alte trei...

Simona Halep, eliminată în optimile de finală ale Australian Open

Simona Halep, locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, a fost învinsă, luni, cu scorul de 6-4, 3-6, 6-4, de franţuzoaica Alize...
Ultima oră
Pe aceeași temă