13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieControale la anumiți furnizori de gaze naturale

Controale la anumiți furnizori de gaze naturale

Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor demara o serie de controale la furnizori de gaze naturale care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe preţul.

Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor demara o serie de controale la furnizori de gaze naturale care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe preţul, scrie Agerpres.

“Există o tendinţă speculativă a preţului la anumiţi furnizori, am discutat şi cu ANRE şi vor începe, împreună cu Protecţia Consumatorilor, nişte controale către furnizorii de gaze, către toţi furnizorii de gaze care au încheiat contracte cu preţ ferm pe un an de zile, ofertă fermă în urmă cu câteva luni de zile, iar acum notifică clienţii că vor să schimbe preţul iar acest lucru nu se poate. ANPC poate verifica şi poate intra foarte bine pe ofertă înşelătoare, nu poţi să minţi oamenii, iar ANRE poate să intre şi să îi amendeze cu până la 5% din cifra de afaceri pentru că nu putem accepta ca odată ce ai făcut o ofertă fermă pe un an de zile să o schimbi că aşa ţi se pare ţie”, a declarat ministrul la Realitatea.net.

Virgil Popescu a explicat, în context, că furnizorii care au făcut pierderi într-un an şi-au recuperat aceste pierderi în următorii cinci ani, prin tarife.

“De-a lungul timpului, toţi furnizorii, chiar dacă într-un an de zile au făcut pierdere, această pierdere a fost recuperată în următorii cinci ani tot prin tarif. Până la urmă, un furnizor nu poate să transfere sută la sută din riscul său către clientul final. Este exclus acest lucru şi nu vom accepta acest lucru”, a subliniat Popescu.

Pe de altă parte, el a anunţat că autorităţile intenţionează să acorde o compensare a preţului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depăşeşte pe cel mediu.

“Ceea ce vrem noi să facem în această perioadă, pentru că nu vrem să lăsăm consumatorul român fără o protecţie în faţa acestor scumpiri, este să accelerăm aprobarea în Parlament a Legii consumatorului vulnerabil şi acest lucru se va întâmpla cum începe sesiunea parlamentară. Vrem să accelerăm aprobarea legii şi mutarea acestui termen de 1 octombrie 2022 ori de la 1 ianuarie 2022 în noul buget ori în 30 de zile, cu 1 octombrie, 1 noiembrie anul acesta. Mai mult, vrem să venim cu o compensare suplimentară pentru absolut toţi cei care au până la venit mediu”, a mai precizat ministrul Economiei.

Guvernul urmăreşte modificarea actualului proiect al Legii consumatorilor vulnerabili astfel încât de sprijin la plata facturii să beneficieze mai mult de 427.000 de gospodării, cât era prevăzut până acum, a declarat, recent, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Energiei, cu reprezentanţii ANRE, cu cei ai Transelectrica, ai bursei de energie OPCOM şi ai Consiliului Concurenţei.

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după această întâlnire.

Totodată, surse participante la discuţii au precizat, pentru AGERPRES, că autorităţile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă de care să beneficieze mai mulţi consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă