23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeEconomieAutoPiața mașinilor de lux, spartă de inspectorii ANAF. Țepe luate de români,...

Piața mașinilor de lux, spartă de inspectorii ANAF. Țepe luate de români, lăsați fără bani

ANAF atrage atenţia asupra firmelor ”fantomă” din Bulgaria sau Slovacia, oamenii riscând să-și piardă banii dați pentru achiziționarea mașinii.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează atent piața autoturismelor de lux aduse din Germania sau Franța în România.

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF monitorizează intensiv achizițiile intracomunitare de autoturisme de lux rulate. (…) Astfel, au fost identificate și indisponibilizate 78 autoturisme de lux rulate, care aparent tranzitau România către Bulgaria, sau erau refacturate de firme interpuse de tip „fantomă” din Slovacia, Italia sau Ungaria. Pentru prevenirea riscului fiscal al descărcării și valorificării acestora s-au verificat atât furnizorii și beneficiarii reali, cât și traseul transportului, iar transportatorii au fost înștiințați că trebuie să descarce în România doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală. Datele din analiza de risc fiscal referitoare la firmele implicate în fraudarea TVA provin din schimbul de date ANAF-RAR și Eurofisc, din platformele de anunțuri online și din petiții sau sesizări”, arată un comunicat ANAF.

În contextul intensificării verificărilor comerțului cu autoturisme de lux rulate,  pentru prevenirea și împiedicarea fraudării bugetului de stat, în perioada 2022-2023, în România, au fost identificate 78 de firme din alte state membre UE interpuse în achiziții intracomunitare de autoturisme rulate (în valoare de 80 milioane de euro), care au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 16 milioane de euro, arată bugetul.ro.

ANAF recomandă analizarea cu atenție a acestor achiziții, având  în vedere că tranzacțiile utilizează firme interpuse din Bulgaria și Slovacia pentru refacturarea autoturismelor, 95% dintre ele fiind de tip „fantomă”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Motivul pentru care astăzi trebuie să bei o cafea în plus

Ziua Internațională a Cafelei a fost stabilită de Organizația Internațională a Cafelei în 2015, cu scopul de a aduce un omagiu fermierilor de...

Horoscopul complet pentru luna Octombrie

 Berbec (21 martie - 19 aprilie)General: Octombrie aduce o concentrare pe relațiile personale și parteneriatele. Este un moment bun pentru a rezolva conflictele...

Fostul premier, aproape de o victorie importantă

Cu 90% din circumscripţiile de vot raportate la alegerile de sâmbătă, partidul SMER-SSD al lui Fico conducea cu 23,69% din voturi. Partidul liberal...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies