Foto: Arhivă

Agricultorii români se plâng că li se cer prea mulți bani pentru apa de irigații

Cel puțin în județele din zona Moldovei, agricultorii se plâng că li se cer prea mulți bani pentru apa de irigații.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.02.2021 - 21:17

Cel puțin în județele din zona Moldovei, agricultorii se plâng că li se cer prea mulți bani pentru apa de irigații.

Fermierii din județul Galați susțin că li se cere performanță în domeniul agricol, însă lor li se cer sume imense de bani pentru realizarea activităților de irigare. Fermierii acuză lipsa transparenței la nivelul FOUAI-urilor și OUAI-urilor din județ în ceea ce privește stabilirea tarifului de udat, iar în lipsa unei explicații oficiale consideră că prețul serviciului de irigații este nejustificat de mare.

Această problemă durează de ani de zile dar în contextul actualei secete și a problemelor generale ale crizei economice, situația agricultorilor se agravează.

Probleme există în tot județul Galați dar reclamații vin din zonele Schela, Negrea și Lozova și, în general, a federației Câmpia Covurlui.

Federația a fost condusă de Petru Bărceanu, care s-ar fi fi aflat și în conflict de interese pe timpul mandatului. Am cerut lămuriri in acest sens de la Ministerul Agriculturii, dar încă n-am primit niciun fel de răspuns.

Fermierii din Schela, Negrea, Lozova - FOUAI Câmpia Covurlui susțin faptul că nu sunt convocați la adunările generale ale OUAI /FOUAI și nu se cunoaște cum se stabilește tariful serviciilor de udat asigurate. În unele cazuri udările sunt calculate la hectar, în loc de mia de metri cubi de apă și fără a se utiliza debitmetre la stații. Prin acest procedeu, fermierii sunt induși în eroare, întrucât nu au control asupra cantității de apă pe care o primesc. Acest aspect este valabil atât pentru cei care sunt membri în organizații cât și pentru cei care nu sunt membri.

Cel puțin doi fermieri susțin că au fost nevoiți să plătească organizațiilor controlate de Petru Bărceanu sume de aproape 10.000 de lei pentru servicii de irigare a unor suprafețe de câteva hectare.

Hectarele care se pot iriga gravitațional sunt și ele suprataxate, cu sume de 30 - 60 de lei la mia de metri cubi.

Pe de altă parte, la nivelul OUAI Schela plot SPP 14 , tariful perceput fermierilor care nu sunt membri în OUAI pentru activități de irigat este de 550 de lei /1.000 m3 apă. Iar fermierilor care vor să devină membri li se solicită achitarea cotizațiilor de membru pentru intervalul anilor 2005 - 2020, pe motiv că în acea perioadă s-au cheltuit bani pe întreținere și care acum trebuie recuperați.

În realitate însă, au existat finanțări nerambursabile prin PNDR, dar banii ar fi fost deturnați.

Problema tarifelor supraevaluate solicitate fermierilor în schimbul apei de irigat a fost adusă la cunoștința membrilor unor comisii înființate în luna mai 2020, prin ordinul prefectului județului Galați, însă până acum nu au fost clarificate problemele. În aceste condiții irigă doar cine are "pile", la FOUAI Câmpia Covurlui - se plânge un localnic.

Probleme similare sunt reclamate, până la București, și din județul Bacău. Infrastructura de irigaţii din judeţ s-a degradat în mod constant, iar oportunităţile de finanţare a unor lucrări de reabilitare a acesteia sunt slab valorificate. În județul Bacău, instalațiile de irigații sunt în stare avansată de degradare chiar dacă OUAI au beneficiat de multiple scheme de ajutor de-a lungul anilor, sub îndrumarea Direcției Agricole județene. Suprafaţa amenajată la irigat la nivelul județului este de circa 20.000 de hectare, dintr-un potențial maxim de 70.000 de hectare. Dar în anul 2020 au fost irigate doar vreo 1500 de hectare.

La momentul actual, pe raza județului Bacău se implementează un proiect în amenajarea de irigaţii Sascut - Valea Seacă. Unii fermieri reclamă întârzieri în ceea ce privește finalizarea lucrărilor, deși au semnalat necesitatea asigurării apei de irigat încă din prima parte a anului 2019. Problema fermierilor a fost confirmată de fostul  ministru Petre Daea în toamna trecută, când încă nu erau inițiate lucrările necesare). În prezent acestea par a fi lansate în execuție.

În acest proiect ar fi implicat un fost director al ANIF București, Nicolae Mărăcine. Potrivit site-ului opiniabuzau.ro, acesta este un personaj controversat, inclusiv prin prisma unor donații intermediate către un partid politic, în campania electorală - la momentul în care el însuși candida la un post de senator.

Comentarii