30.4 C
București
joi, 16 septembrie 2021

A scăzut numărul şi valoarea tranzacţiilor de tip IPO

Ca să înţelegem despre ce este vorba cu aceste IPO şi cât de mare este importanţa lor: în engleză, înseamnă „Initial Public Offering”. În lumea capitalistă, companiile se listează la bursă, unde vând acţiuni.

Cei care le cumpără devin investitorii lor, la modul cel mai transparent cu putinţă, iar companiile atrag astfel bani, pe care îi folosesc la noi investiţii.

Sectorul de tehnologie s-a clasat pe primul loc anul trecut, cu 263 de tranzacții IPO, în valoare totală de 62,8 miliarde de dolari. În schimb, pentru acest an, se așteaptă o intensificarea a activității de IPO, în special în acest prim semestru, în care ne aflăm.

“Ne putem aștepta ca, în urma unor IPO ale unor companii mari românești, să apară un efect de antrenare a apariției unor IPO de firme românești cu capital privat.” Florin Vasilică, EY România

“Ne putem aștepta ca, în urma unor IPO ale unor companii mari românești, cum sunt Hidroelectrica și chiar CEC, să apară un efect de antrenare a apariției unor IPO de firme românești cu capital privat, ce-i drept, de dimensiuni mai reduse”, spune Florin Vasilică, de la EY România.

În 2019, s-au înregistrat 1.115 IPO, cu un capital atras de 198 de miliarde de dolari, cu o scădere de 19% a numărului tranzacțiilor și de 4% a valorii tranzacțiilor, față de anul precedent.

 

Factori nelineari

Având în vedere atenuarea tensiunilor comerciale între SUA, China și UE, a îngrijorărilor legate de creșterea economică și a altor probleme geopolitice, printre care Brexit și protestele din Hong Kong, se așteaptă o creștere puternică a activității IPO în anul 2020, în special în prima jumătate a anului, deoarece e posibil ca piețele să devină mai volatile înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Evident, analiza EY nu are cum să ţină cont de factori nelineari, adică de evoluţii neprevăzute, cum sunt cele care ar putea fi legate de coronavirus.

Impactul ar putea fi semnificativ, crede România liberă, mai ales că Regiunea Asia-Pacific ocupă primul loc la IPO, deși a înregistrat un declin general al volumului (-1%) și al veniturilor (-8%) tranzacțiilor anul trecut, fiind urmată de regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), apoi de America de Nord și America de Sud.

Ultima oră
Pe aceeași temă