Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Împăratul muștelor“, la Teatrul Excelsior

Teatrul Excelsior prezintă, vineri, 12 ianuarie, premiera spectacolului „Împăratul muștelor”, o adaptare a binecunoscutului roman scris de William Golding, realizată sub semnătura regizorală a lui Tudor Lucanu.

Maria Capelos 0 comentarii

09.01.2018 - 17:54

La mai bine de o jumă-tate de secol de la data primei sale apariții, „Împăratul muștelor” ajun-ge pe scena Teatrului Excelsior, unde devine o metaforă a timpului prezent ce surprinde teme acute ale zilelor noastre, precum bullying-ul, un fenomen din ce în ce mai răspândit printre copii, violența, pierderea inocenței sau permanenta controversă civilizație--sălbă-ticie care pune față în față omul „natural” și omul -„social”.

Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam, Eric, Henry, Bill și Perceval sunt zece băieți care se trezesc brusc pe o insulă pustie, salvați din calea războiului, dar izolați de restul lumii. Eli-berați de normele societății adulte, ei vor fi însă nevoiți să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supraviețuire. Sub amenințarea unei așa-numite bestii nevăzute care îi pândește din umbră, cei zece băieți vor cădea pradă unui „război psihologic” ce îi va dezbina în două tabere. Lideri vor fi Ralph, vocea civilizatoare a grupului, și Jack, întru-chipare a impulsului sălbatic, animat de forța -dominației.

Impulsurile conflictuale ale naturii umane

Spectacolul ”Împăratul muștelor” ne proiectează în acel spațiu atemporal unde limita dintre joc și realitate devine fragilă, aproape inse-sizabilă, în miezul „insulei” ascunse în fiecare dintre noi. În versiunea scenică pe care a creat-o la Teatrul Excelsior, Tudor Lucanu a explorat  impulsurile conflictuale ale naturii umane, într-un spectacol crud și sincer, poetic și misterios asemenea unui drum inițiatic.

O poveste alegorică despre abisurile ființei umane și transcenderea limitelor, despre ipostazele răului și nebănuitele sensuri ale ideii de „captivi-tate”. Pentru Tudor Lucanu, „Împăratul muștelor“ este acea „poveste care îl face pe cititorul sau pe spectatorul ei să își pună anumite întrebări și să discute despre aceste probleme majore pe care le aduce în prim-plan”.

Pentru a transforma bine-cunoscuta poveste într-un spectacol plin de mister, emoție și suspans, Tudor Lucanu a lucrat alături de o echipă tânără și talentată. Actorii (în ordinea distribuției) Ștefan Iancu, Ionuț Vlad Popescu, Mihai Mitrea, Ștefan Mihai, Alex Popa, Dan Pughineanu, Andrei Bibire, Dan Clucinschi, Vlad Lință și Alin Potop dau viață celor zece băieți captivi pe insulă, Vladimir Turturică a conceput sceno-grafia spectacolului, Ștefan Lupu a dat culoare mișcării scenice, iar Petre Ancuța a creat universul sonor cu ajutorul actorilor Loredana Cosovanu și Mircea-Alexandru Băluță.   

» Zece băieți care se trezesc pe o insulă pustie, izolați de restul lumii. Eliberați de normele societății adulte, ei vor fi nevoiți să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supraviețuire.

Citește totul despre:

#teatru #premiera #lazi

Comentarii

loading...