17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăCultură„Împăratul muștelor“, la Teatrul Excelsior

„Împăratul muștelor“, la Teatrul Excelsior

La mai bine de o jumă-tate de secol de la data primei sale apariții, „Împăratul muștelor” ajun-ge pe scena Teatrului Excelsior, unde devine o metaforă a timpului prezent ce surprinde teme acute ale zilelor noastre, precum bullying-ul, un fenomen din ce în ce mai răspândit printre copii, violența, pierderea inocenței sau permanenta controversă civilizație–sălbă-ticie care pune față în față omul „natural” și omul -„social”.

Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam, Eric, Henry, Bill și Perceval sunt zece băieți care se trezesc brusc pe o insulă pustie, salvați din calea războiului, dar izolați de restul lumii. Eli-berați de normele societății adulte, ei vor fi însă nevoiți să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supraviețuire. Sub amenințarea unei așa-numite bestii nevăzute care îi pândește din umbră, cei zece băieți vor cădea pradă unui „război psihologic” ce îi va dezbina în două tabere. Lideri vor fi Ralph, vocea civilizatoare a grupului, și Jack, întru-chipare a impulsului sălbatic, animat de forța -dominației.

Impulsurile conflictuale ale naturii umane

Spectacolul ”Împăratul muștelor” ne proiectează în acel spațiu atemporal unde limita dintre joc și realitate devine fragilă, aproape inse-sizabilă, în miezul „insulei” ascunse în fiecare dintre noi. În versiunea scenică pe care a creat-o la Teatrul Excelsior, Tudor Lucanu a explorat  impulsurile conflictuale ale naturii umane, într-un spectacol crud și sincer, poetic și misterios asemenea unui drum inițiatic.

O poveste alegorică despre abisurile ființei umane și transcenderea limitelor, despre ipostazele răului și nebănuitele sensuri ale ideii de „captivi-tate”. Pentru Tudor Lucanu, „Împăratul muștelor“ este acea „poveste care îl face pe cititorul sau pe spectatorul ei să își pună anumite întrebări și să discute despre aceste probleme majore pe care le aduce în prim-plan”.

Pentru a transforma bine-cunoscuta poveste într-un spectacol plin de mister, emoție și suspans, Tudor Lucanu a lucrat alături de o echipă tânără și talentată. Actorii (în ordinea distribuției) Ștefan Iancu, Ionuț Vlad Popescu, Mihai Mitrea, Ștefan Mihai, Alex Popa, Dan Pughineanu, Andrei Bibire, Dan Clucinschi, Vlad Lință și Alin Potop dau viață celor zece băieți captivi pe insulă, Vladimir Turturică a conceput sceno-grafia spectacolului, Ștefan Lupu a dat culoare mișcării scenice, iar Petre Ancuța a creat universul sonor cu ajutorul actorilor Loredana Cosovanu și Mircea-Alexandru Băluță.   

» Zece băieți care se trezesc pe o insulă pustie, izolați de restul lumii. Eliberați de normele societății adulte, ei vor fi nevoiți să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supraviețuire.

Cele mai citite

Doru Viorel Ursu s-a stins din viață la 71 de ani

Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, judecător militar şi autor al câtorva cărţi, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Anunțul...

Turcia se teme de un potențial “război regional”

Turcia și-a exprimat duminică preocuparea față de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, în urma atacurilor iraniene asupra Israelului în timpul nopții, subliniind temerea de...

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...
Ultima oră
Pe aceeași temă