10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăCulturăAzi la Festivalul Enescu: un program de excepție pentru iubitorii de operă!...

Azi la Festivalul Enescu: un program de excepție pentru iubitorii de operă! Trei lucrări de Stravinsky în premieră în România

Festivalul Enescu prezintă astăzi, în premieră națională, lucrările Nunta, Vulpea și Potopul, de Igor Stravinsky, în interpretarea Orchestrei Radiodifuziunii Berlin, sub bagheta Maestrului Vladimir Jurowski. în regia multimedia a lui Carmen Lidia Vidu și cu o distribuție internațională, ce-l include și pe actorul Robert Powell, cunoscut din rolul său în filmul Jesus of Nazareth. Întregul program al concertului de la Sala Mare a Palatului este dedicat lui Stravinsky, pentru a comemora 50 de ani de la moartea sa.

Cea mai spectaculoasă punere în scenă este Nunta, care implică 200 de persoane: membrii orchestrei, Corul Filarmonicii George Enescu,  echipa tehnică (lumini, sunet, tehnicieni de scenă), echipa pentru proiecții video, echipa TV.  Proiecțiile vor crea o atmosferă specială și de aceea vor fi folosite lămpi individuale pentru iluminarea partiturilor.

O noua premiera la Festivalul George Enescu

Tot pentru Nunta vor fi pe scenă simultan patru piane, la care vor cânta patru pianiști. Este pentru prima oară când o astfel de logistică este desfășurată la Festivalul Enescu și în România. Organizatorul Festivalului a dorit ca cei patru pianiști să fie români: Alexandra Silocea, Andrei Licareț, Mihai Ritivoiu, Daniel Ciobanu. Deși pianiștii s-au pregătit individual și s-au consultat în prealabil, prima lor repetiție împreună a avut loc în noaptea de 30 august, la Sala Palatului. În ziua respectivă, a venit și cele patru piane pe care vor cânta în concert. Ele au fost puse la dispoziție de cunoscuta firmă Bosendorfer și aduse din Austria special pentru acest eveniment. Sunt piane tinere, alese de pianista Alexandra Silocea, pentru a corespunde tipului de sunet pe care îl cere partitura lui Stravinsky.

Nunta este o lucrare în care sfințenia și hazul rusesc se împletesc cu sacralitatea ceremoniei de nuntă și veselia oaspeților. La premiera din SUA a lucrării, în 1926, unul dintre cei 4 pianiști a fost chiar Maestrul George Enescu. Directorul Artistic al Festivalului, Vladimir Jurowski, consideră că prin gestul de a accepta să interpreteze la pian. Enescu, recunoscut la acea vreme drept un compozitor remarcabil, a demonstrat curaj și modestie față de colegii săi. Dincolo de caracter, interpretarea la pian demonstrează și calitatea sa de pianist:

„Ce pianist extraordinar trebuie să fi fost, pentru că partiturile sunt extraordinar de dificile, toate cele patru, iar el, compozitor, a avut curajul și umilința de a se așeza la pian și de a lua parte la munca colegului său”, a spus Jurowski.

Actorul Robert Powell va fi astăzi pe scena festivalului George Enescu

Lucrarea Potopul – o piesă muzicală ce reprezintă alegoria biblică bazată pe povestea Arca lui Noe

Il va avea ca narator pe actorul Robert Powell, cunoscut publicului larg din filmul Jesus of Nazareth de Franco Zeffirelli. Proiecțiile multimedia vor ancora însă povestea în actualitate, cu trimitere la problemele climatice cu care se confruntă umanitatea.  Această direcție artistică a fost dată de directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, plecând de la rolul social pe care îl are arta.

„Mesajul transmis de către oamenii de știință este clar: oamenii sunt <fără echivoc> responsabili pentru criza climatică în care ne aflăm.  Potopul Biblic – Schimbările Climatice – Încălzirea Globală – Muzica sunt teme în dialog la Festivalul Enescu. M-am ferit mereu să nu vin cu prea mult prezent în “regia” dirijorilor si să las muzica sa primeze. M-a bucurat mult decizia lui Vladimir Jurowski de a nu rămâne la stadiul de poveste biblică și de a-mi permite a avea un moment dedicat Prezentului”, a declarat Carmen Lidia Vidu, regizorul multimedia al proiecțiilor. 

Concertul va începe la ora 19.30, la Sala Palatului. În programul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin vor mai fi ”Variațiunile” In memoriam Aldous Huxley și “Simfonia pentru instrumente de suflat” și lucrarea vocal- simfonică ”Vulpea”.

La Ateneul Român, începând cu ora 16:30, va fi prezentat un concert din seria Concerte și Recitaluri.

Pe scenă, alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, va urca apreciatul violonist Christian Tetzlaff, cunoscut pentru capacitatea lui de a pune lucrările pe care le interpretează într-o lumină nouă.

Începând de astăzi, publicul care vine la Sala Palatului și la Ateneu va putea să vadă expoziția „Enescu. Geniul și Festivalul. Chipuri de Iubire”, organizată de echipa Festivalului Enescu în colaborare cu cei patru fotografi oficiali ai evenimentului (Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac și Alex Damian), Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Muzeul George Enescu. Expoziția prezintă momente din viața Maestrului Enescu și din istoria Festivalului Enescu prin fotografii și documente inedite, dintre care unele prezentate pentru prima oară publicului. Vernisarea expoziției va avea loc joi, 2 septembrie, în pauza concertului de la Sala Palatului.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Simona Halep nu va merge la Roland Garros

Simona Halep „a fost uitată” de Occident. Cât timp o va mai urmări ghinionul? Ce a putut scrie presa internațională despre ea după ce...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă