Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Se împlinesc 105 ani de la nașterea scriitorului interzis Ioan Pena

Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Ioan Pena, scriitorul interzis în perioada regimului comunist. Pena s-a născut 25 august 1911, comuna Belitori, din Teleorman și a decedat 29 iulie 1944, la Alba Iulia.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 27.08.2015 - 18:29

Astăzi se împlinesc 105 ani de la nașterea lui Ioan Pena, scriitorul interzis în perioada regimului comunist. Pena s-a născut 25 august 1911, comuna Belitori, din Teleorman și a decedat 29 iulie 1944,  la Alba Iulia, conform wikipedia.ro.

De-a lungul timpului, Ion Pena a scris într-o perioadă ”tulbure” a istoriei românești. în perioada regimului comunist el a fost scos în afara circuitului public prin includerea în "fondul special interziși - (S)", între 1945 și 1989.  

Scriitorul a debutat în 15 aprilie, 1932, în "Revista - SO4H2", din Turnu Măgurele, cu poezia "Alpinism", scrisă în 1928. Tot în acest an a tradus și publică, împreună cu Ștefan Baljalarschi, "Poemele mele" a lui Serghei Esenin.

Între 1928 - 1944, Ion C Pena a publicat poezii, epigrame si proză în mai multe publicații din țară.

Lucrările scriitorului au fost publicate în „Universul literar”, „Pǎcalǎ”, „Prepoem”,  „Vremea”, „Epigrama”,  în revista buzoianǎ „Zarathustra”, redactată de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cât și în cele teleormǎnene „Oltul”, „Drum”, „SO4H2”, „Graiul tineretului țǎrǎnist”, s.a. 

Pena a murit de tânăr pe 29 iulie 1944, la numai 33 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. 

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...