10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăArt & DesignO colecție de picturi românești va fi prezentată de ICR Stockholm

O colecție de picturi românești va fi prezentată de ICR Stockholm

Institutul Cultural Român (ICR) de la Stockholm va prezenta, într-o expoziție, 100 de tablouri semnate de pictori români contemporani.

Expoziţia „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ va avea vernisajul vineri, 5 aprilie, de la ora 18, în galeria ICR Stockholm. Evenimentul, curatoriat de Michel Gavaza, va include o  prezentare de tablouri de pictură contemporană, o conferinţă despre arta românească recentă și proiecții cu reportaje realizate în timpul rezidențelor artiștilor români în Franța.

Evenimentul de la ICR Stockholm este cea mai mare expoziție de pictură românească pe care Asociaţia Soleil de l’Est o organizează în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Cele 100 de tablouri expuse sunt semnate de 30 de artiști contemporani. Printre autori se numără pictori din România – Petre Achițenie, Gheorghe I. Anghel, Sorin Ilfoveanu, Suzana Fântânariu, Ștefan Pelmuș, Ion Sălișteanu, Horea Cucerzan (decedat acum trei ani) sau din Suedia – Ligia Podorean-Ekström și Constanțiu Mara.

Relevanța acestui eveniment este dată de faptul că lucrările ce vor fi expuse în Suedia au fost create în Franța de 30 de pictori români, sub influența impresiilor și a emoțiilor pe care le-au trăit cu ocazia participării la rezidențele de artiști conduse de Soleil de l’Est, prin cunoașterea aprofundată a patrimoniului francez de pe Valea Loarei, cu celebrele castele, și din Midi, la Collioure, leagăn și capitală mondială a fauvismului‟, a declarat curatorul Michel Gavaza.

Asociația culturală Soleil de l’Est, creată în 1994 în Franța, de un grup de cunoscători ai artelor din Europa de Est, are ca misiune principală promovarea creației picturale contemporane din România. Expoziția de la ICR Stockholm are o deosebită importanță prin faptul că prezintă atenției publicului suedez o selecție de lucrări realizate de prestigioși pictori contemporani români‟, a subliniat curatorul.

Expoziția „Marea retrospectivă a picturii românești contemporane din colecțiile Soleil de l’Est‟ va fi deschisă, în galeria ICR Stockholm, în perioada 5 aprilie -20 mai 2024, făcând parte și din programul cultural propus de ICR Stockholm în cadrul Nopții Culturale a orașului Stockholm în data de 20 aprilie.

Asociația culturală internațională ”Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994 de operatorul cultural Michel Gavaza, care este stabilit în Franța din anul 1987.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, mesaj transmis cu prilejul Sărbătorii de Pesah

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 22 aprilie 2024, un mesaj cu ocazia Sărbătorii de Pesah. "Cu prilejul sărbătorii de Pesah, adresez urări de...

Hotelul Ambasador devine The Julius Bucharest. Va avea un nou proprietar

Hotelul Ambasador din București, un monument arhitectonic deosebit cu influențe interbelice și de stil Art Déco, a fost achiziționat recent de către compania austriacă...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă