20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Vânzările de carburant au scăzut cu 10% în septembrie, față de luna...

Vânzările de carburant au scăzut cu 10% în septembrie, față de luna august

Românii au cumpărat mai puțin carburant în septembrie, față de luna august. Principala cauză pare să fie creșterea accizelor începând cu data de 15 septembrie. 

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,8%, ca serie brută şi cu 2,3%, ca serie ajustată sezonier, în septembrie faţă de luna august, potrivit INS, după ce acciza la motorină şi benzină s-a majorat începând cu 15 septembrie.

În septembrie 2017 comparativ cu luna august, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului auto, serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 4,9%, datorită scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,9%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna septembrie 2017, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 0,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+0,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,3%.

Ziua de 15 septembrie a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie. Din momentul anunţului Ministerului de Finanţe, preţurile carburanţilor au crescut la pompă.

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă