17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Unde ard mai tare la buzunar facturile la căldură

Unde ard mai tare la buzunar facturile la căldură

La Cluj, Iaşi, Timişoara, Vaslui, Arad costurile pentru energia termică au sărit cu 25% până la 100% în decembrie faţă de noiembrie, din cauza vremii mai reci şi a creşterii programului de furnizare a agentului termic.

 

La Arad, facturile pentru energia termică furnizată de CET în luna decembrie au crescut cu 80 până la 100 la sută faţă de luna noiembrie. În medie, proprietarii de apartamente cu două camere care nu au repartitoare de căldură plătesc 370 de lei pentru căldură, faţă de 190 de lei cât au plătit în noiembrie, se arată într-o analiză Mediafax pe baza informaţiilor culese de corespondenţi din teritoriu. Preţul gigacaloriei furnizate populaţiei este de 290 de lei.

La Braşov, factura de încălzire pentru o garsonieră a fost, în luna noiembrie, de 100 de lei, la un apartament de două camere de 201 lei, iar la trei camere – 250 de lei. În decembrie 2012, valoarea medie a facturilor a fost de 113 lei pentru garsoniere, 227 de lei pentru un apartament cu două camere şi 281 de lei pentru apartamentele cu trei camere.

Dacă clienţii îşi plătesc facturile în termenul legal de 15 zile, achită 170 lei pentru o gigacalorie, iar dacă depăşesc termenul, plătesc 198 lei pentru o gigacalorie.

La Buzău, locuitorii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire au de plătit facturi la căldură cu 25 la sută mai mari pentru decembrie faţă de noiembrie.

Pentru un apartament cu două camere, buzoienii au primit o factură de 250 de lei, faţă de 187 de lei în noiembrie 2012 şi 220 de lei în decembrie 2011, iar pentru un apartament cu trei camere factura pe decembrie a fost de 300 de lei, faţă de 225 de lei în noiembrie şi de 264 de lei în decembrie 2011.

La Buzău, costul gigacaloriei a fost menţinut în ultimii ani la 185 de lei.

La Cluj-Napoca, facturile la încălzire pe luna decembrie 2012 au fost cu peste 35 la sută mai mari faţă de cele înregistrate în luna noiembrie. La un apartament cu o cameră, pentru luna decembrie s-a plătit o factură de 177 de lei, în timp ce în luna noiembrie factura a fost de 129 de lei. La un apartament de două camere, factura pe decembrie a fost de 259 de lei, faţă de 190 de lei pe noiembrie. Preţul gigacaloriei la Cluj-Napoca este de 165 de lei şi a rămas neschimbat în ultimii ani.

La Constanţa, costul facturilor la încălzire pentru noiembrie şi decembrie 2012 a fost similar, în condiţiile în care temperaturile înregistrate în cele două luni au fost apropiate şi au coborât rar sub 0 grade Celsius.

Astfel, constănţenii care locuiesc în blocuri izolate termic şi au montate repartitoare au plătit, în medie, între 250 şi 300 de lei la un apartament cu două camere, între 350 şi 400 de lei la trei camere, respectiv între 450 şi 500 de lei pentru un apartament cu patru camere.

La Iaşi, facturile la încălzire pentru decembrie 2012 sunt de trei ori mai mari faţă de cele din luna noiembrie. În plus, în prima parte a lunii noiembrie majoritatea asociaţiilor de locatari au decis să furnizeze căldură doar pe parcursul nopţii.

Comparativ cu 2011, ieşenii au plătit în decembrie anul trecut facturi cu până la 25 la sută mai mari. Preţul gigacaloriei este de 265 de lei.

 La Ploieşti, facturile la căldură au fost în luna decembrie a anului trecut cu aproximativ 30 la sută mai mari faţă de luna anterioară. Astfel, pentru un apartament cu două camere într-un bloc cu opt etaje, factura la căldură a fost, în noiembrie 2012, de aproximativ 130 de lei, iar în decembrie pentru acelaşi apartament locuitorii au plătit, în medie, 180 de lei.

La Ploieşti, tariful pentru energia termică este cel mai scăzut din ţară, populaţia plătind 160 lei pentru o gigacalorie.

La Timişoara, facturile la încălzire au crescut cu 40 la sută, chiar până la 80 la sută în unele cazuri, pentru luna decembrie, faţă de luna noiembrie. La un apartament de două camere, pentru luna noiembrie factura la încălzire a fost de 114 lei, iar pentru luna decembrie este de 217 lei, în timp ce pentru un apartament de trei camere pentru luna decembrie factura este de 385 de lei, în condiţiile în care în noiembrie a fost 307 lei.

Se estimează că în ianuarie valoarea facturilor va creşte cu 40% faţă de decembrie, iar în februarie cu 15-20 la sută faţă de ianuarie.

La Vaslui, facturile la căldură pentru decembrie 2012 sunt duble faţă de luna precedentă, creşterea fiind determinată de mărirea programului de furnizare a căldurii de către societatea Termica, în timp ce, comparativ cu 2011, facturile pe decembrie au crescut cu 10 procente.

Potrivit conducerii Termica SA, vasluienii care primesc căldură în sistem centralizat au de plătit pentru decembrie 120 de lei pentru o garsonieră, 250 de lei pentru un apartament cu două camere, 320 de lei pentru unul cu trei camere.  

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko a fost ucis pe front

Halterofilul ucrainean Oleksandr Pielieşenko, dublu campion european şi participant la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front. Anunțul a fost făcut luni...

Cătălin Drulă atrage atenția: “Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB”

Președintele USR, Cătălin Drulă, a adresat marți o solicitare către premierul Marcel Ciolacu, cerând prezentarea „de îndată” a unui plan de reducere a cheltuielilor....
Ultima oră
Pe aceeași temă