20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Salariul mediu net, în creştere cu 37 lei

Salariul mediu net, în creştere cu 37 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.377 lei, în luna noiembrie 2010, în creştere faţă de luna anterioară cu 37 lei (2,8%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (804 lei).

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, în luna noiembrie a anului trecut, salariul mediu net a fost în creştere faţă de luna octombrie, conform Institutului Naţional de Statistică.

Motivele acestor uşoare creşteri s-au datorat a acordării de premii ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, cât şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat după cum urmează în extracţia minereurilor metalifere (16,2%) şi în industria metalurgică (4-5%). Faţă de luna iunie 2010, lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010, câştigul salarial mediu net din luna noiembrie a scăzut în sectorul bugetar cu 17,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 17,1% în administraţia publică, respectiv cu 16,5% în învăţământ.

Rata şomajului, în creştere

În trimestrul III 2010, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,2%. Această rată a avut un nivel inferior celui din trimestrul corespunzător din anul precedent (-0,2 puncte procentuale) şi superior celui din trimestrul anterior (0,1 puncte procentuale).

Rata şomajului BIM a fost de 6,9%, în creştere atât faţă de trimestrul anterior, cât şi faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (ambele cu o rată a şomajului de 6,8%). Şomerii în sens BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Cele mai citite

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

DGA și mascații au descins la Râmnicu Sărat! Acuzații de corupție

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale al IPJ Buzău, au...

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat să permită trecerea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promis, într-o discuție cu președintele american Joe Biden, să permită trecerea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza prin punctul...
Ultima oră
Pe aceeași temă