12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Jobul săptămânii: Salvamar

Jobul săptămânii: Salvamar

Stăpânire de sine, abilităţi excelente de înotător şi cunoştinţe de prim-ajutor sunt necesare unei persoane pentru a lucra ca salvamar. Mai mult, supravegherea unei plaje impune foarte multă atenţie şi disciplină.

Salvamarul răspunde de siguranţa persoanelor aflate într-o zonă de înot amenajată, precum marea, piscina sau parcul acvatic. În primul rând, el trebuie să supravegheze zona pe care o are în primire şi ofere prim-ajutor înotătorilor care întâmpină dificultăţi. Astfel, conform site-ului www.scoaladescafandrisisalvamari.ro, principala activitate a unui salvamar este să prevină înecurile sau alte incidente în zona pe care o supraveghează. Mai mult, educarea şi informarea asupra situaţiei curente, avertizarea asupra pericolelor, interzicerea accesului în apă sau a unei activităţi periculoase, cât şi supravegherea sunt responsabilităţi semnificative ale unui salvamar.

Laurenţiu M., fost salvamar pe litoralul românesc de sud al Mării Negre, spune că un salvamar trebuie să aibă abilităţi de înotător foarte bune. „Cum m-am înăscut la Constanţa, am iubit marea. În fiecare vară, plaja era a doua casă a mea, iar să fiu salvamar nu a fost foarte greu”, mărturiseşte tânărul. „Totuşi, un salvamar trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună, să fie agil şi să reacţioneze foarte repede în situaţii extreme. Mai mult, este nevoie de o disciplină multă şi să priveşti marea ca un aliat, nu ca pe un duşman”, crede Laurenţiu.

Activităţi specifice

Pentru o bună desfăşurare a activităţii sale, un salvamar trebuie să respecte şi să aplice anumite reguli pentru a preveni apariţia accidentelor. De asemenea, alte atribuţii ale unui salvamar sunt observarea permanentă a zonei de responsabilitate, pentru identificarea rapidă a urgenţei şi intervenţia eficientă, cât şi executarea imediată a salvărilor de la înec sau a altor acţiuni necesare. Mai mult, un salvamar trebuie să acorde imediat primul ajutor când este necesar şi să comunice în permanenţă cu înotătorii şi alte persoane din zona sa de supraveghere. În cazul salvamarilor care se află într-un spaţiu acvatic artificial, printre îndatoriri se află şi supravegherea modului de folosire a echipamentelor, precum toboganele acvatice.

Pe de altă parte, meseria de salvamar presupune anumite minusuri, care uneori pot fi sub formă de accidente mortale. „Este greu când ai în braţe o persoană care abia mai respiră. Este nevoie de multă stăpânire de sine pentru a învinge teama. În plus, uneori, salvamarii pot fi ei înşişi victime ale mării, dar sunt riscuri pe care le poţi preveni dacă respecţi regulile nescrise”, împărtăşeşte Laurenţiu. De asemenea, dat fiind că întreaga activitate se desfăşoară în aer liber, expunerea la soare în abundenţă poate cauza diferite boli salvamarilor dacă nu se protejează.

Cursuri gratuite

Începând cu luna iulie, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesio¬nişti şi Salvamarilor din România organizează cursuri gratuite de salvamari, în cadrul unui proiect cofinanţat din bani europeni. Astfel, şomerii care doresc o calificare în meseria de salvamar se pot înscrie pe site-ul programului, www.scoaladescafandrisisalvamari.ro. Cursurile vor dura două luni, iar la terminarea lor, şomerii vor obţine o diplomă de calificare certificată de Ministerul Educaţiei.

În cadrul acestui proiect, vor fi recrutaţi şi calificaţi 432 de salvamari pe o perioadă de un an, iar participanţii care nu sunt din oraşul Constanţa vor beneficia de cazare, masă şi va fi decontat transportul. Mai mult, toţi cursanţii vor primi o indemnizaţie lunară în valoare de aproximativ 850 de lei. Pentru a putea participa la aceste cursuri, cei interesaţi trebuie să fie şomeri şi apţi din punct de vedere medical. De asemenea, în cadrul proiectului, vor fi şi 144 de scafandri calificaţi.

Principala activitate a unui salvamar este să prevină înecurile sau alte incidente în zona pe care o supraveghează. Mai mult, educarea şi informarea asupra situaţiei curente şi avertizarea asupra pericolelor sunt responsabilităţi ale unui salvamar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă