16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Isărescu, spre deosebire de Ponta, ”nu cunoaşte ţări în care nu se...

Isărescu, spre deosebire de Ponta, ”nu cunoaşte ţări în care nu se mai fac plăţi cash”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, critică dur decizia Guvernului de limitare a plăţilor cash: ”Nu cunosc ţări în lume în care să nu se mai facă plăţi cash. Cum reuşim să aducem un bătrân care are de vânzare 2.000 de metri pătraţi la bancă? Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt necesare pentru vânzarea unui teren”. Declaraţia a fost făcută recent, în cardul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei şi a fost preluată de romaniatv.net.

Banca Naţională a României a transmis Ministerului Finanţelor Publice o serie de observaţii cu privire la proiectul de act normativ care vizează plafonarea plăţilor cash şi limitarea comisioanelor interbancare.

Citeşte şi: Isărescu, de acord cu rapperul Puya: Decât să strângi banii, mai bine îi cheltuieşti

În prezent nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.

În ceea ce priveşte comisioanele bancare, guvernatorul consideră că este normal ca acestea să fie reglate de concurenţa din piaţă.

„Comisioanele practicate de bănci au fost, trebuie să recunoaştem, exagerate. Dar prin concurenţă, acestea vor ajunge la nivelul european„, a precizat guvernatorul BNR. Acesta a admis faptul că uneori piaţa trebuie forţată, dar o forţare prea mare presupune riscuri.

Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, plăţile şi încasările în numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, însă şi comisioanele percepute de bănci comercianţilor pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% în cazul cardurilor de credit.

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă