21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Calvarul obtinerii adeverintelor pentru recalcularea pensiilor

Calvarul obtinerii adeverintelor pentru recalcularea pensiilor

Numerosi pensionari ne-au semnalat imposibilitatea de a obtine adeverinte privind grupele si sporurile acordate de fostele unitati unde au lucrat, desfiintate de multa vreme. Acestia s-au adresat de nenumarate ori caselor de pensii teritoriale sau arhivelor, fara nici un rezultat. Nici in cazul unor hotarari judecatoresti, care stabileau responsabilitatea institutiei obligate sa elibereze adeverintele respective nu au obtinut documentele solicitate. Printre acestia, un pensionar bucurestean tenace.

Domnul Petre Raileanu a depasit venerabila varsta de 80 de ani si a fost unul din cei peste 2.000 de fosti salariati ai Uzinei de Superfosfat si Acid Sulfuric Navodari, devenita in 1973  Combinatul de Ingrasaminte Chimice, iar in 1990 Fertilchim SA, care a dat faliment in 1999. In cadrul procedurii de faliment, activele  firmei (fara pasiv) au fost cumparate de Marway Comercial SRL din Bucuresti, care si-a mutat sediul in Nadovari si si-a schimbat denumirea in SC Marway Fertilchim SA. Pe parcursul existentei sale, salariatilor li s-a inscris in cartile de munca doar salariul, fara a se mentiona grupa de incadrare si sporurile de care beneficiau.

 

"Prin urmare, societatea noastra nu este continuatoarea in drepturi si obligatii a fostei societati infiintate in 1954 sub denumirea de USAS si cunoscuta in 1999 sub denumirea de Fertilchim SA si deci nu este in drept sa semneze si sa stampileze documente continand date ale fostei societati Fertilchim, cu alte cuvinte neputand elibera nici o adeverinta", – ne-a transmis presedintele CA, Roberto Vincentelli. Acesta a precizat ca peste 100 de fosti salariati au dat in judecata societatea pe care o conduce, dar instanta a hotarat ca arhivele sa fie preluate de Casa Judeteana de Pensii Constanta, care sa elibereze adeverintele solicitantilor. Din pacate, Casa de Pensii a ridicat partial arhiva  din anii 1986-1999, in vederea eliberarii de adeverinte persoanelor respective.

"SC Marway Fertilchim SA a pastrat si pastreaza arhiva vechii societati in calitate de detinator de fapt (neavand vreo obligatie legala in acest sens) dintr-un interes pur umanitar si social pentru fostii salariati ai societatii lichidate Fertchim SA, de a caror soarta nu pare sa se ocupe vreo institutie abilitata, in speta Casa Judeteana de Pensii Constanta, care si la ora actuala desconsidera hotararile judecatoresti obtinute impotriva sa, refuzand sa faca demersuri pentru punerea lor in aplicare", se mentioneaza in comunicatul semnat de presedintele CA si consilierul juridic Ivanciu Simona.

Unde trebuie sa se adreseze insa pensionarii aflati in aceasta situatie? Domnul Raileanu a epuizat caile judecatii, ce i-au dat dreptate si continua sa ceara ajutor ministrului Muncii, premierului, presedintelui… Aproape ca nu mai spera sa apuce ziua cand la pensie i se vor adauga sporurile din anii munciti la Navodari.
Am solicitat vizavi de acest caz un punct de vedere al Casei Nationale de Pensii. Doamna Angelica Mihail, director Comunicare si Relatii Publice, ne-a declarat ca  dispozitiile Legii nr. 358/2002 de modificare a Legii nr. 16/1996 cu privire la obligatia caselor judetene de preluare a respectivelor documente au fost abrogate o data cu intrarea in vigoare a OUG nr. 39/2006 pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996. Articolul 18 din Legea 16/1999 a fost astfel modificat: "In cazul desfiintarii, in conditiile legii, a unui creator de documente, persoana juridica, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata de altul, documentele cu valoare istorica in sensul prevederilor art. 2, cat si cele cu valoare practica, in baza carora se elibereaza copii, certificate si extrase privind drepturile referitoare la stagiile de cotizare la asigurarile sociale ale cetatenilor, vor fi preluate de Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale".
Prin noul act normativ, obligatia eliberarii adeverintelor revine exclusiv Arhivelor. Directorul CNPAS a mentionat ca domnul Raileanu, care a obtinut o hotarare judecatoreasca, trebuie sa ceara adeverinta de la Casa Judeteana de Pensii Constanta.

Cele mai citite

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...

Manchester United, „pulverizată” în Premier League! Crystal Palace le-a umplut poarta „diavolilor”

Manchester United a fost învinsă fără drept de apel de Crystal Palace, în deplasare, cu scorul de 4-0, în ultimul meci al etapei a...
Ultima oră
Pe aceeași temă