11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăAldineFonduri pentru România, „deturnate“ de Mircea Diaconu

Fonduri pentru România, „deturnate“ de Mircea Diaconu

Parlamentul European a aprobat, ieri, ajutorul acordat muncitorilor disponibilizați din România pentru a-și găsi noi locuri de muncă. Raportul a fost votat cu 614 voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri. Autoritățile române au cerut ajutor pentru o mie de lucrători disponibilizați de producătorul de oțel Mechel Câmpia Turzii și de furnizorul său.

Cele 3,5 milioane euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanțarea unor noi afaceri și consultanță pentru găsirea unui nou job. ”Închiderea combinatului de sârmă de la Câmpia Turzii aproape că a triplat numărul de șomeri din regiune”, a spus raportorul Siegfried Mureșan (PMP).  Finanțarea din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG) va completa eforturile naționale, intrând în vigoare după adoptarea de către Consiliul de Miniștri, programată pe 25 septembrie.

Aprobarea acestui raport a generat controverse între europarlamentarii români,  după ce Mircea Diaconu (independent) a încercat să își asume meritele pentru reușita operațiunii.

Scandal românesc

“A fost un amendament, în comisia de employment, din care fac şi eu parte, şi unde am semnat şi am pledat pentru ca România să primească 3,5 milioane de euro ca un fel de compensaţie pentru oamenii care au rămas cu ochii în soare după ce nişte ruşi şi-au bătut joc de ei. E vorba de industria sârmei, la Câmpia Turzii şi la Târgovişte. Era un proiect mai vechi, de doi ani şi jumătate, dar care nu era făcut foarte bine, nu cu toate hârtiile. Am pledat cât am putut de convingător în comisie şi i-am convins pe oameni“, a declarat Mircea Diaconu, potrivit ziarului “Ring”.

Însă, documentele oficiale ale Parlamentului European sunt destul de clare: Siegfried Mureșan apare ca raportor pe acest subiect. El l-a acuzat pe Mircea Diaconu că încearcă să își facă imagine pe seama acestui proiect. “Oameni buni, Mircea Diaconu chiar e o pacoste. Văd că și el se laudă cu raportul meu de la Câmpia Turzii. După cum știți, eu sunt raportorul Parlamentului European pentru acest proiect; este raportul meu, eu l-am făcut, eu l-am prezentat în Comisia pentru Buget a Parlamentului European, unde a fost aprobat săptămâna trecută”, a afirmat Mureșan. El a explicat că rolul lui Mircea Diaconu putea fi cel mult decorativ. “Mircea Diaconu este membru supleant în Comisia de Muncă a Parlamentului, care a dat un aviz pozitiv asupra raportului meu. Probabil a fost prezent la vot acolo și a ridicat mânuţa incompatibilă; mai mult decât atât sigur nu a făcut. În rest, multe metafore și jumătăți de adevăr”, mai scrie eurodeputatul PMP.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă