15.5 C
București
marți, 21 septembrie 2021

A murit generalul Olteanu, cel care se lăuda că a construit bulevardul Victoria Socialismului

Între anii 1980 – 1985, Constantin Olteanu a îndeplinit funcția de ministru al Apărării Naționale și a fost avansat de Nicolae Ceaușescu la gradul de general-colonel (cu trei stele) – cel mai înalt grad militar care se atribuia în acea perioadă în România.

În anul 1985, Constantin Olteanu a fost numit prim-secretar PCR și primar al Bucureștiului, deținând această funcție până în anul 1988.

Olteanu relata ulterior că Nicolae Ceaușescu, abia întors dintr-o vizită în URSS, l-a convocat la el și i-a spus: „Mergi pe linie politică, în locul lui Pană, iar în locul tău o să-l punem pe Milea”.

Constantin Olteanu se lăuda că în mandatul său de primar s-au realizat modernizarea râului Dâmbovița, continuarea lucrărilor la metrou, construcția de blocuri și prelungirea fostului bulevard Victoria Socialismului până la Șoseaua Mihai Bravu.

Din 1988 până în decembrie 1989, Constantin Olteanu a fost secretar al CC al PCR, inițial pentru propagandă și presă (20 mai 1988-octombrie 1989), apoi pentru relații externe.

În perioada Revoluției din decembrie 1989, Olteanu a fost trimis în Moldova. Pe 11 ianuarie 1990, generalul Olteanu a fost trecut în rezervă, apoi a fost judecat și, în final, a fost achitat.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă