16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicatele de la "Somvetra" au castigat lupta pentru salarii

Sindicatele de la “Somvetra” au castigat lupta pentru salarii

Administratorul societatii “Somvetra” Gherla (judetul Cluj), Gheorghe Radu, si-a dat demisia din functie in urma conflictului prelungit cu sindicatul. In locul sau, actionarul principal, compania “Feromat” Bucuresti, a numit un nou administrator interimar, Adrian Faur. Acesta a decis sa mareasca salariile angajatilor, in conditiile in care predecesorul sau in functie intentiona sa reduca veniturile muncitorilor cu circa 30 la suta.
Victoria sindicalistilor nu a fost, insa, una completa. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu a acceptat transformarea datoriilor fabricii de sticla “Somvetra” catre “Distrigaz” in actiuni ale statului, operatiune care ar fi anulat practic privatizarea companiei.
Angajatii societatii din Gherla au intrat in greva generala pe termen nelimitat din data de 31 mai. Sindicalistii au spus ca au fost nevoiti sa recurga la protest din cauza salariilor mici. Greva generala a fost precedata de o greva de avertisment de doua ore, in data de 16 mai, iar intre timp administratorul firmei, Radu Gheorghe, si sindicalistii nu au reusit sa gaseasca o alta cale de rezolvare a conflictului de munca. De fapt, conflictele dintre salariati si patronat sunt mai vechi si dateaza de la reprivatizarea fabricii. In adresa cu numarul 3.574 din 2 martie 2005, semnata de presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, trimisa deputatului clujean Mircia Giurgiu, se arata ca oferta pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de AVAS la “Somvetra” a fost publicata la data de 30 iunie 2004, dar nu a existat nici o oferta de cumparare.
Dupa ce autoritatile au incercat sa atraga diversi investitori, oferta a fost republicata in 26 august 2004. Nici de data aceasta nu s-a prezentat vreun ofertant. In 26 octombrie 2004, a fost facuta o noua publicare a ofertei de vanzare, cu termen de depunere a ofertelor de cumparare pana in data de 10 noiembrie 2004. Singura interesata s-a aratat SC “Feromat” SA Bucuresti. La fiecare scoatere la vanzare, pretul societatii din Gherla a scazut, astfel incat in cele din urma “Somvetra” a fost privatizata la pretul unui apartament de bloc.
“In intentia de a se realiza privatizarea societatii prin vanzarea actiunilor detinute de stat si a nu intra in lichidare datorita arieratelor mari inregistrate la bugetul de stat si furnizorii de utilitati, respectiv "Distrigaz Nord", oferta de vanzare a continut un singur criteriu de precalificare, si anume ca pot participa la privatizarea societatii numai persoanele fizice ori juridice romane sau straine care in mod direct sau prin intermediul societatilor comerciale la care sunt actionari ori asociati nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati comerciale privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii ori a indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare”, se precizeaza intr-un document al AVAS.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă