Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Referendumul pentru demiterea primarului Chirtoacă, acuzat de corupție, a eșuat din cauza prezenței reduse la vot. Cum va evolua situația la Chișinău

Prezența extrem de redusă la referendumul din 19 noiembrie pentru revocarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a avut drept cauze atât scăderea popularității Partidului Socialiștilor, cât și atitudinea mai multor partide care au chemat alegătorii să boicoteze consultarea.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.11.2017 - 22:05

Prezența extrem de redusă la referendumul din 19 noiembrie pentru revocarea din funcție a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a avut drept cauze atât scăderea popularității Partidului Socialiștilor, cât și atitudinea mai multor partide care au chemat alegătorii să boicoteze consultarea, consideră analiști consultați luni de Radio Chișinău, citat de Agerpres.

Potrivit acestora, după eșecul referendumului din cauza prezenței scăzute, cel mai probabil se va menține situația actuală din administrația municipală.

Aproximativ 110.500 de alegători au participat la referendumul de revocare a lui Dorin Chirtoacă, ceea ce a reprezentat 17,5%, adică de aproape două ori mai puțin decât minimul necesar pentru validarea acestuia.

Locuitorii Chișinăului au fost convinși de partidele care au îndemnat la boicot, în special de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PD), consideră observatorul politic Nicolae Negru. Dar principalul motiv este că a scăzut încrederea electoratului în Partidul Socialiștilor, formațiunea care a solicitat organizarea referendumului, și în Igor Dodon, spune el.

'Prezența a fost chiar mai mică decât voturile obținute de candidatul socialist Zinaida Greceanîi la alegerile locale din 2015. Acest fapt relevă o dezamăgire profundă a electoratului socialiștilor', apreciază analistul citat.

Situația din municipiul Chișinău va rămâne incertă și în continuare se va menține cel mai probabil actuala stare de lucruri — primarul Dorin Chirtoacă rămâne suspendat, iar orașul va fi condus de un interimar, opinează analistul politic Veaceslav Berbeca.

'Primarul va fi în continuare suspendat, iar Silvia Radu va exercita funcția de primar interimar până la o decizie definitivă în privința dosarului lui Dorin Chirtoacă, sau dacă acesta va fi condamnat, ar putea avea loc alegeri anticipate', a indicat Berbeca.

Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu de la sfârșitul lunii mai până acum zece zile când a fost eliberat sub control judiciar, el fiind cercetat într-un dosar de corupție. Chirtoacă a fost suspendat din funcție, iar atribuțiile de primar interimar le-a exercitat un timp viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat în același dosar. Acum două săptămâni, Nistor Grozavu a numit alți doi viceprimari, dintre care unul — Silvia Radu — a preluat și interimatul funcției de primar general.

Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal au contestat legalitatea acestor decizii, considerând că, de fapt, Partidul Democrat (PD) controlează Primăria. PD a negat însă că ar avea interese politice la Primăria Chișinăului.

Citește totul despre:

Comentarii