12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialIonel - satul care nu mai exista decat pe harta

Ionel – satul care nu mai exista decat pe harta

Desi au scazut la jumatate, apele care au cotropit vietile banatenilor continua sa tina captive casele si gospodariile locuitorilor din satele timisene Ionel si Otelec, grav afectate de inundatii. Nefirescul a intrat in cotidian. Oamenii sunt disperati si privesc neputinciosi cum, cu fiecare zi care trece, se mai prabuseste inca un perete, inca un acoperis, inca o casa. Opt sute de suflete si tot atatia sinistrati – este bilantul dezastrului abatut asupra localitatii Ionel. Deznadejdea e si mai mare de cand oamenii au auzit ca echipele maghiare de interventie isi incheie duminica misiunea in Banat.

Caramizile se sfarama ca faina

Drumul spre infloritorul (odinioara) sat german Johannisfeld (Ionel), populat in trecut de harnicii svabi banateni, abia mai poate fi ghicit de sub suvoaie. O data cu scaderea apelor, barcilor le-au luat acum locul camioanele sau tractoarele, singurele mijloace de transport accesibile intrarii sau iesirii din localitate. Imaginea satului – sau a ceea ce a mai ramas din el – e cutremuratoare. Practic, nici o casa si nici o gospodarie nu mai sunt in picioare. Vechiul Johannisfeld aproape ca a fost sters de pe fata pamantului, iar astazi singurul lucru care mai aminteste ca aici au locuit oameni este indicatorul “schiop” pe care sta scris simplu, cu litere negre, “Ionel”.
“Toate imobilele de aici ar trebui reconstruite. De fapt, tot satul ar trebui refacut din temelii”, este parerea unui expert sosit sa evalueze situatia in teren. Demersul s-a dovedit a fi, oricum, unul inutil, in conditiile in care situatia se schimba aici nu de la o zi la alta, ci de la o ora la alta. Daca, in urma cu o luna, in Ionel mai erau in picioare cateva zeci de case, in ultimele doua saptamani situatia s-a schimbat dramatic. “Cad sapte case pe zi!”, spune disperat preotul comunei.
Daca la inceputul acestei luni evaluarile specialistilor indicau “doar” 110 imobile distruse complet, la ora actuala cifra s-a dublat. Practic, in ultimele doua saptamani, peste o suta de case s-au facut una cu pamantul. Oamenii povestesc ca au ridicat din gramada de moloz bucati de caramizi care la atingere s-au faramitat in mana ca faina.
Primaria Uivar, de care apartine satul Ionel, a intocmit o situatie din care singura concluzie care poate fi trasa e aceea ca vechiul Johannisfeld nu mai exista decat… pe harta. Din cele 265 de case, cate erau cu totul in sat, 205 sunt complet distruse, iar restul sunt avariate serios, cele mai multe in proportie de pana sau chiar peste 50 la suta. Cu alte cuvinte, intregul sat e la pamant, in conditiile in care chiar secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Ion Andreica, recunostea ca imobilele afectate in proportie de 50 la suta trebuie, de fapt, reconstruite.

Firmele de constructii ocolesc Ionelul

Intre timp, “razboiul” licitatiilor da alte batai de cap autoritatilor. Firmele nu se inghesuie sa participe la reconstructia caselor din Banat distruse de inundatii. Desi la licitatia organizata de Ministerul Lucrarilor Publice s-au inscris initial 40 de societati, doar cinci s-au angajat, in final, sa participe efectiv la reconstructia caselor. Cele mai multe au renuntat, pe de o parte din cauza preturilor impuse de reprezentantii ministerului – care nu ar trebui sa depaseasca 200 de euro pe metru patrat -, iar pe de alta din cauza perioadei necesare ridicarii unei case, de maximum doua luni de la demararea lucrarilor.
“Nu putem construi chiar pe gratis”, declara unul dintre constructorii care se angajase initial sa ridice o locuinta in zona Gataia-Sculea (prima afectata de inundatiile din Timis), la pretul de 300 de euro pe metru patrat, si care acum a renuntat. Din cele cinci firme care au acceptat conditiile impuse de ANL, doar una este din Timis. Acestea vor construi 130 de case, toate pe structura de caramida.
Interesant este ca, desi e mai ieftin si mai eficient, nici o societate nu s-a inghesuit sa construiasca imobile pe structura de metal. Primele 130 de case care vor fi ridicate prin programul ANL sunt din zonele Gataia, Foeni si Otelec. Nimeni nu doreste sa construiasca la Ionel si Cruceni, ultimele doua sate timisene afectate de inundatii ramase intr-o dureroasa izolare. In aceeasi situatie disperata se afla inca aproximativ 800 de familii banatene, care au pierdut tot. Pe ei cine ii va ajuta?

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...
Ultima oră
Pe aceeași temă