Veste bună pentru şoferi legată de amenzile rutiere

Şoferi care nu au respectat regulile de circulaţie vor putea plăti amenda la jumătate în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, potrivit unui proiect de lege aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 20.05.2015 - 22:04

Şoferi care nu au respectat regulile de circulaţie vor putea plăti amenda la jumătate în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, potrivit unui proiect de lege aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Proiectul adoptat de Executiva va fi utilizat iniţial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atât autorităților, cât şi contribuabililor.

Documentul, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, facilitează plata amenzilor contravenționale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidență și comunicare în materia amenzilor contravenționale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanțele datorate, şi anume amenzile, precum și despre plățile efectuate.

Accesarea acestor date ar urma să poată fi făcută atât de către autorități, cât și de către contribuabili, informează Executivul.

Mecanismul propus va putea fi utilizat în "sistem pilot" pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.

Actul normativ prevede constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum şi obligația utilizării seriei de evidență unică a procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

În cadrul mecanismului, sa va institui un titlu de creanță electronic, cuprinzând datele din procesul verbal, şi un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice.

Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conținând seria unică de evidență se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților administrativ-teritoriale sau la alte entități abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice.

Noul sistem va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plății către agentul constatator.

Proiectul de act normativ mai conține o serie de reglementări privitoare la datele înscrise în procesul verbal de contravenție și, de asemenea, o serie de modificări și completări la actele normative conexe, pentru armonizarea legislativă.

Executivul arată că legea va putea fi aplicată și pentru alte amenzi contravenționale de către organele din care fac parte agenții constatatori, pe măsura dezvoltării sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice și conectării la acesta.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...