17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialSanatatea... bolnava

Sanatatea… bolnava

Principala acuzatie care atarna asupra capului ministerial al lui Mircea Cinteza o reprezinta nenumaratele sponsorizari de care acesta a beneficiat anul trecut pe cand era presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Valoarea totala a acestora sare de 15.000 de euro. De la firmele Novartis si Roche, actualul ministru a primit peste 5.000 de euro pentru a putea participa la doua congrese internationale. Tot anul trecut, Cinteza s-a plimbat pe la tot felul de conferinte, unde evident a tocat bani adunati din sponsorizari. Suma cea mai mare, de 173 milioane lei, a fost primita de catre Cinteza de la societatea Astra Zeneca, un producator de produse farmaceutice suedezo-britanic. Valoarea totala a sprijinului primit de Cinteza pentru pregatirea conferintelor a fost de aproape 400 milioane lei. Astfel, dupa ce a devenit ministru, acesta a ramas profund indatorat acestor societati, tentatia de a le acorda diverse beneficii si facilitati fiind mare. Bile negre a primit ministrul Sanatatii si in timpul “crizei medicamentelor”. Vrand sa rezolve intr-un fel sau altul blocajul financiar dintre spitale si furnizorii de medicamente, ministrul a amenintat ca-i va destitui pe toti directorii de spitale care au datorii. Astfel directorii ar fi trebuit sa faca pe dracu' in patru pentru a-si achita datoriile catre furnizori, unii dintre acestia fiind sponsorii lui Cinteza. Astfel, in timp ce spitalele stateau sa se inchida din lipsa de medicamente, ministrul liberal dorea cu orice pret ca firmele prietene sa-si primeasca banii.
Critici la adresa lui Cinteza au venit si din partea AFPM care, mai voalat, l-au facut pe ministru mincinos. Asta pentru ca sumele datorate anuntate de minister nu corespund cu cele ale AFMP care depasesc 1000 de miliarde de lei.
“In legatura cu parametrii produselor, trebuie spus ca ministerul nu are specialisti si ar trebui sa invete sa faca specificatii tehnice corecte si corespunzatoare si dupa aceea sa ne reproseze ca nu le-am respectat… Profesorul Cinteza reprezinta una dintre cele mai mari dezamagiri pentru mine. Nu ma asteptam sa minta cu usurinta cu care a facut-o in privinta protocoalelor. Nu cred ca merita mai mult de nota 4 pentru cele sase luni de guvernare”, spunea Ion Ciceala, director executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale. De altfel, foarte multe personalitati din sistemul sanitar l-au tras de urechi pe Cinteza ca se joaca de-a reforma. “Mircea Cinteza nu a facut reforma, ci doar a incercat sa rezolve problemele actuale ale sistemului sanitar. Ar fi trebuit sa inceapa reforma chiar din minister. Nu a trecut clasa la capitolul reforma”, declara, in presa, la acea vreme Mircea Olteanu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Spitalelor din Romania.
In urma scandalului din sanatate, ministrul liberal a gasit si vinovatii… presa. Nu incapacitatea sa, nu lipsa aplicarii reformei… ci presa. Cinteza spunea ca in urma mai multor cazuri prezentate de presa, oamenii au intrat in panica, pentru ca s-a intamplat ca unele farmacii sa nu aiba, pe moment, anumite medicamente, “dupa care s-au terminat si coada, si panica”. Totusi ministrul si-a gasit ceva de reprosat: lipsa unei bune comunicari in timpul crizei. Doar atat. Faptul ca nu a stiut sa explice cat de roz este de fapt situatia din sanatate.
In alta ordine de idei, Cinteza a reusit sa anuleze toata autoritatea Colegiului Farmacistilor in privinta infiintarii de noi farmacii. Ministrul a semnat cu “ochii inchisi” un ordin prin care noile autorizatii se pot obtine doar printr-o simpla cerere la minister si o inspectie a angajatilor acestuia. Astfel au devenit nule toate controalele si avizele Colegiului Farmacistilor, oricine putand sa-si infiinteze la repezeala o farmacie.
Mergand din eroare in eroare, Cinteza a mai fost acuzat ca a nascocit o lege care a pus pe butuci si asistenta medicala primara prin centrele de permanenta.


“Sistemul face ca acest salt de la 800 de milioane la 4 miliarde sa nu se simta, iar eu am cerut constant, tot timpul, sa se intervina, sa se puna capat practicilor vechi, pentru a eficientiza utilizarea banilor. Noi ce am facut? Am venit la putere, am vazut ca e placut chiar cand esti la putere sa fie un sistem, asa, cu datorii tot timpul, cu bani care nu stim unde se duc, cu medicamente mult mai scumpe, cu lucrurile neclare din punct de vedere al listelor de asistenta, cu un sistem nereglementat solid, ne-a placut si am zis: “e bine si asta”. Am blamat PSD-ul 2000-2004 pentru situatia din Sanatate, iar acum ne facem ca o schimbam. Retineti: discutam de un salt, ca sa fiu mai plastic, de la un miliard la 4 miliarde, fara imbunatatirea calitatii asistentei medicale. Asta inseamna ca sistemul papa resursa asta si ea se indreapta nelegitim catre zone unde n-ar trebui sa ajunga – ar trebui sa ajunga la cetatean in primul rand”.

Traian Basescu

Cele mai citite

Forumul Global al Democrației la București

Europuls – Centrul de Expertiză Europeană anunță lansarea celei de-a XII-a ediții a Forumului Eurosfat, care în acest an își va extinde sfera de...

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță critică tăierile bugetare aduse Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) este unul din semnatarii unei scrisori adresate Comisiei Europene prin care europarlamentarii critică, tăierile bugetare aduse Parchetului European...

Rusia – Ucraina, ziua 790: Blinken, vizită surpriză la Kiev

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit în această dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă