Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

MApN vrea să restrângă atribuțiile președintelui României. Se propune desființarea gradului de MAREȘAL, pe care îl acordă doar șeful statului

Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de Parlament, va reduce atribuțiile președintelui țării și va fi în contradicțiie cu legea fundamentală - Constituția României.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 17.08.2016 - 13:14

Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de Parlament, va reduce atribuțiile președintelui țării, în contradicție cu legea fundamentală. Astfel, potrivit actului normativ privind "statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor", aflat în dezbatere publică, MapN propune desființarea gradului de mareșal din ierarhia militară a României. Motivația prezentată pentru această decizie este aceea că "în condiţiile contemporane pare fie vetust, fie sovietic".

Doar că, dincolo de tradiția istorică a României, care a avut trei mareşali, apare și o incompatibilitate de ordin juridic. Chiar Constituția României prevede, la Articolul 94, că președintele țării "acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral". 

Cine au fost mareșalii României

Trei ofițeri români au primit, de-a lungul secolului XX, gradul de mareșal. Aceștia au fost Constantin Prezan și Alexandru Averescu, pentru faptele lor de arme din Primul Război Mondial, precum și Ion Antonescu.

Generalul Antonescu a fost avansat mareșal în august 1941, prin decret al regelui Mihai, în timp ce Armata Română era angajată în războiul împotriva URSS.

De asemenea, toți regii României - Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai - au deținut, în mod onorific, gradul de mareșal. Regele Mihai este singurul mareșal român în viață.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...