3.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăSpecialMApN vrea să restrângă atribuțiile președintelui României. Se propune desființarea gradului de...

MApN vrea să restrângă atribuțiile președintelui României. Se propune desființarea gradului de MAREȘAL, pe care îl acordă doar șeful statului

Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de lege care, dacă va fi aprobat de Parlament, va reduce atribuțiile președintelui țării, în contradicție cu legea fundamentală. Astfel, potrivit actului normativ privind "statutul cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor", aflat în dezbatere publică, MapN propune desființarea gradului de mareșal din ierarhia militară a României. Motivația prezentată pentru această decizie este aceea că "în condiţiile contemporane pare fie vetust, fie sovietic".

Doar că, dincolo de tradiția istorică a României, care a avut trei mareşali, apare și o incompatibilitate de ordin juridic. Chiar Constituția României prevede, la Articolul 94, că președintele țării "acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral". 

Cine au fost mareșalii României

Trei ofițeri români au primit, de-a lungul secolului XX, gradul de mareșal. Aceștia au fost Constantin Prezan și Alexandru Averescu, pentru faptele lor de arme din Primul Război Mondial, precum și Ion Antonescu.

Generalul Antonescu a fost avansat mareșal în august 1941, prin decret al regelui Mihai, în timp ce Armata Română era angajată în războiul împotriva URSS.

De asemenea, toți regii României – Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai – au deținut, în mod onorific, gradul de mareșal. Regele Mihai este singurul mareșal român în viață.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

LIVE TEXT. 1 Decembrie, Ziua Națională a României. A început parada militară de la Arcul de Triumf

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este sărbătorită, azi, în plină pandemie de Covid, însă regulile sunt mai puțin dure față de anul trecut....

Mesajul transmis de SUA pentru Ziua Națională a României

Statele Unite ale Americii au transmis un mesaj emoționant pentru Ziua Națională a României. Secretarul Departamentului de Stat al SUA, Antony J. Blinken a...
00:03:42

Istoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul nostru de stat

Istoria imnului românesc începe în anul 1848, când Andrei Mureșanu a compus versurile imnului pe care îl avem și azi, Deșteaptă-te Române. Pe atunci...
Ultima oră
Pe aceeași temă