MAI a blocat o rută de migrație pe Marea Neagră. România putea ajunge în situația Greciei

Ministerul Afacerilor Interne al României a reușit să contracareze activarea unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră, a anunțat MAI.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2016 - 18:34

Ministerul Afacerilor Interne al României a reușit să contracareze activarea unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră, a anunțat MAI.

Subiectul a fost discutat cu prilejul întâlnirii avute luni, de ministrul român de Interne, Petre Tobă, cu omologul lui din Ungaria, Sandor Pinter.

Ministrul Tobă a subliniat “faptul că România dispune de un sistem integrat pentru securizarea frontierelor, bazat pe o tehnologie performantă și personal instruit. Utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR a permis blocarea oricăror tentative de activare a unei rute secundare de migrație pe Marea Neagră”, a informat MAI.

Ministerul de Interne nu face estimări asupra evoluției evenimentelor, dacă această rută secundară de migrație ar fi început să funcționeze. Totuși, este evident că, dacă un flux de migranți, similar celui din Mediterana, ar fi existat între Turcia și România, țara noastră ar fi putut ajunge în situația Greciei, care este, practic, blocată de refugiați.

În prezent, prin gestionarea cu succes a unui larg segment al frontierei externe a UE, inclusiv prin utilizarea sistemului pentru supravegherea frontierei SCOMAR, precum şi prin participarea substanțială la activitățile FRONTEX, România reușește să  garanteze siguranța propriilor cetățeni și să contribuie semnificativ la securitatea internă a celorlalte state membre, într-un context european complex, subliniază MAI.

Ministrul Petre Tobă i-a prezentat omologului ungar și măsurile de pregătire, inclusiv cele de ordin legislativ, pentru situația în care o posibilă modificare a fluxurilor de migrație ar afecta România. În acest sens, au fost suplimentate efectivele la frontierele externe și au fost livrate echipamente tehnice performante, care să permită o gestionare eficientă a migrației și a frontierelor.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre importanța conlucrării cu statele care nu sunt membre ale Uniunii și implementarea măsurilor deja adoptate, la nivel european, cu privire la consolidarea securității frontierelor externe, un accent deosebit fiind pus inclusiv pe conlucrarea cu statele de origine și de tranzit, în special cu Turcia.

Din delegațiile celor doi miniștri au făcut  parte șefii polițiilor naționale și de frontieră din România și din Ungaria. Întâlnirea s-a desfășurat la frontiera dintre cele două state, în Punctul Comun de Contact româno-ungar Borș-Artand.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...