19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalAdministrația Biden se așteaptă la eliberarea celor cinci americani reținuți în Iran

Administrația Biden se așteaptă la eliberarea celor cinci americani reținuți în Iran

Oficialii administrației Biden se așteaptă ca în curând să fie eliberați cei cinci americani reținuți în Iran, după ce Departamentul de Stat a notificat Congresul că iranienii vor avea acces la 6 miliarde de dolari din fonduri care au fost blocate în conturi străine, a declarat un oficial superior al SUA marți, potrivit USAtoday.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Antony Blinken a semnat o notă care ar permite transferul a 6 miliarde de dolari dintr-o bancă din Coreea de Sud într-una din Qatar a fondurilor pe care iranienii le-au obținut din vânzarea de petrol și alte bunuri care au fost sub sancțiuni. Banii nu provin de la contribuabilii americani și nu este o răscumpărare, conform oficialului care nu a fost autorizat să vorbească în public.

Administrația a notificat Congresul luni cu privire la transfer ca parte planificată pentru eliberarea americanilor, a spus oficialul. Iranul poate utiliza fondurile numai în scopuri umanitare, cu supraveghere din partea Trezoreriei SUA, Qatar și a organizațiilor de ajutor. Dacă Iranul încalcă aceste condiții, fondurile vor fi blocate, a spus oficialul.

Americanii se află într-o stare relativ bună de sănătate, având în vedere circumstanțele, conform oficialilor elvețieni care i-au întâlnit. Eliberarea lor este așteptată în curând, însă nu pot fi specificate detalii privind momentul exact.

Printre persoanele reținute se numără Siamak Namazi, Emad Sharghi, Morad Tahbaz și doi cetățeni americani al căror identitate nu a fost dezvăluită public, conform Consiliului Național pentru Securitate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă