13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăȘtirile zileiSonda spațială Chandrayaan-3 din India aselenizează la polul sud al satelitului Pământului

Sonda spațială Chandrayaan-3 din India aselenizează la polul sud al satelitului Pământului

Sonda spațială Chandrayaan-3 din India aselenizează, la polul sud, al satelitului Terrei, acolo unde nu mai aselenizase nici o altă misiune până acum.

O navă spațială indiană a aselenizat miercuri, într-o misiune considerată crucială pentru explorarea lunii și pentru statutul Indiei ca putere spațială, la doar câteva zile după prăbușirea unui dispozitiv de aterizare rusesc similar, potrivit Reuters.

 „India este pe lună”.

Acesta a fost momentul în care șeful Organizației Indiene de Cercetare Spațială a anunțat miercuri (23 august) că nava spațială Chandrayaan-3  aselenizează cu succes la polul sud lunar.

Misiunea este văzută ca fiind crucială pentru explorarea lunară și pentru statutul Indiei ca putere spațială – la câteva zile după ce un lander rusesc similar s-a prăbușit.

Oamenii de știință și oficialii au aplaudat, s-au felicitat și s-au îmbrățișat în timp ce nava spațială a aselenizat.

Premierul Narendra Modi a fluturat steagul indian în timp ce privea debarcarea de la summitul BRICS din Africa de Sud, unde a declarat-o „un strigăt de victorie al unei noi Indii”.

Aceasta a fost a doua încercare a Indiei de a aseleniza o navă spațială pe satelitul Pământului.

În 2019, misiunea Chandrayaan-2 a ISRO a desfășurat cu succes un orbiter, dar dispozitivul de aselenizare s-a prăbușit. Terenul accidentat face dificilă aterizarea la polul sud, iar o primă aselenizare este istorică.

Gheața din regiune ar putea furniza combustibil, oxigen și apă potabilă pentru misiuni viitoare.

Chandrayaan-3 este de așteptat să rămână funcțional timp de două săptămâni, derulând o serie de experimente, inclusiv o analiză cu spectrometru a compoziției minerale a suprafeței lunare.

Ce trebuie să se știe despre misiunea pe Lună a Indiei

Agenția spațială a Indiei este foarte aproape în încercarea de a aseleniza o navă spațială la polul sudic al Lunii, o misiune cu implicații pentru statutul acestei țări de putere spațială și pentru viitoarea explorare lunară, potrivit Reuters.
India se apropie de o aselenizare reușită pe Lună.
Nu numai că asta are implicații pentru viitorul explorării lunare…dar și pentru statutul țării de putere spațială.
Iată ce trebuie să se știe despre misiunea Chandrayaan-3:

1.Misiunea a fost lansată pe 14 iulie și se îndreaptă către polul sudic al Lunii – unde nimeni nu a mai fost până acum.
Polul sud găzduiește apă înghețată – care ar putea fi o sursă de apă, oxigen și combustibil.

Asta deschide posibilități pentru misiuni viitoare, minerit lunar – sau chiar o colonie.
Landerul Chandrayaan-3 are aproximativ dimensiunea unui SUV.
Dacă aterizează cu succes, exploratorii vor petrece două săptămâni realizând experimente, inclusiv analizând compoziția minerală a suprafeței Lunii.

2. Provocările: Încercarea anterioară a Indiei de a ateriza pe polul sud lunar a eșuat în 2019.
Elementul de aterizare și rover-ul său au fost distruse într-un accident aproape de locul unde Chandrayaan-3 va încerca să aterizeze. Terenul accidentat este una dintre complicațiile unei aterizări la polul sud. Dar agenția spațială din India spune că a făcut ajustări care fac mai probabil ca această misiune să reușească aterizarea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă