Obuze de artilerie au lovit din nou duminică oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului, transmite bursa.ro.
Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis.
Autorităţile ruse au declarat că „naţionaliştii din Ucraina” au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o „provocare criminală” din partea Rusiei, potrivit bursa.ro.
Nu a existat nicio confirmare independentă a incidentului.
Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni.
Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.
Diplomatul rus Mihail Ulianov a cerut Naţiunilor Unite să intervină pentru a asigura siguranţa centralei.
Mai multe obuze de artilerie au lovit orașul Energodar, lângă centrala nucleară de la Zaporojie, îngrijorând și mai mult ONU
Secretariatul ONU are sarcina de a ”da undă verde pentru o vizită la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”, a declarat Ulianov pentru agenţia rusă de presă de stat TASS într-un interviu publicat duminică.
Potrivit unor rapoarte, ONU nu i-a permis până acum şefului AIEA, Rafael Grossi, să meargă în Ucraina, nu doar din motive de securitate, ci şi din cauza unei dispute privind itinerariul.
Grossi ar putea să călătorească sub protecţia Rusiei prin peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014, dar acest lucru ar fi perceput ca un afront de către Kiev.
Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru.
Rusia, pe de altă parte, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete.
Între timp, Kremlinul a anunţat că a lovit ţinte în zeci de locuri din estul Ucrainei cu rachete şi artilerie.
Atacurile s-au concentrat în regiunea Doneţk, a precizat Ministerul rus al Apărării. În regiunea învecinată Harkov, satul Udî a fost capturat, a precizat Moscova, iar un depozit de combustibil de lângă Sloviansk a fost distrus.
Statul major ucrainean de la Kiev a raportat atacuri intense în estul şi sudul ţării. În regiunea Doneţk, o tentativă a forţelor ruseşti de a pătrunde în Sloviansk a fost respinsă, a precizat acesta.
În general, Kievul a menţionat că situaţia a rămas în mare parte neschimbată.
În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate ar fi Republica Moldova și România
Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți cât sunt de la Cernobîl până la București.
La Zaporojie se află cea mai mare centrală nuclearoelectrică din Europa. Din acest motiv, un accident nuclear la Zaporojie ar fi cu mult mai periculos decât a fost, în anul 1986, accidentul de la Cernobîl. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl a fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a avertizat, acum două zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De la data de 4 martie 2022, zona Zaporojie este ocupată de militari ruși, iar militarii ucraineni fac eforturi pentru a o recuceri. Ucrainenii îi acuză pe ruși că au instalat arme în zona centralei nucleare, pentru a o folosi ca scut împotriva unui bombardament ucrainean. Totuși, lovirea centralei nu este exclusă, fie intenționat, fie accidental. În ultima săptămână, de două ori au căzut proiectile în apropierea centralei, inclusiv în apropierea unui reactor. După Ucraina, țările cele mai afectate de o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi Republica Moldova și România. În ambele țări, autoritățile au formulat recomandări pentru populație.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!