4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoÎn cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate...

În cazul unui dezastru la centrala de la Zaporojie, țările puternic afectate ar fi Republica Moldova și România

Din orașul Zaporojie, aflat în sudul Ucrainei, până la București sunt, în linie dreaptă, mai puțin de 800 de kilometri, deci cam tot atâți cât sunt de la Cernobîl până la București.

La Zaporojie se află cea mai mare centrală nuclearoelectrică din Europa. Din acest motiv, un accident nuclear la Zaporojie ar fi cu mult mai periculos decât a fost, în anul 1986, accidentul de la Cernobîl. „Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl a fost explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a avertizat, acum două zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. De la data de 4 martie 2022, zona Zaporojie este ocupată de militari ruși, iar militarii ucraineni fac eforturi pentru a o recuceri. Ucrainenii îi acuză pe ruși că au instalat arme în zona centralei nucleare, pentru a o folosi ca scut împotriva unui bombardament ucrainean. Totuși, lovirea centralei nu este exclusă, fie intenționat, fie accidental. În ultima săptămână, de două ori au căzut proiectile în apropierea centralei, inclusiv în apropierea unui reactor. După Ucraina, țările cele mai afectate de o catastrofă nucleară la Zaporojie ar fi Republica Moldova și România. În ambele țări, autoritățile au formulat recomandări pentru populație.

În Republica Moldova, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, a transmis către locuitorii capitalei un mesaj în care explică funcționarea pastilelor cu iod și utilitatea acestora, dacă sunt administrate pentru a contracara efectele unui eventual nor radioactiv.

”Medicii ne spun că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică”, spune Boris Gîlca, Șeful Direcției Asistență Medicală din orașul Chișinău.

În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe cetățenii sub 40 de ani să meargă cât mai repede la medicii de familie pentru a-și ridica “prescripțiile” pentru pastilele cu iodură de potasiu. Aceste pastile ar trebui să ajungă în locuințele românilor. Pastilele cu iod nu se înghit preventiv ci doar la indicația autorităților, după ce s-a semnalat un incident nuclear.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Ministrul Alexandru Rafila estimează că și în România va crește cererea de pastile cu iodură de potasiu, “pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina”.

Ministrul Rafila a explicat că aproximativ 2500 de farmacii din România sunt gata să elibereze, gratuit, pastile cu iodură de potasiu, către acei cetățeni care se prezintă cu o prescripție de la medicii de familie. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a precizat ministrul Rafila.

Federația Medicilor de Familie din România contrazice însă anunțul optimist al ministrului Sănătății. Medicii de familie avertizează că pacienții bolnavi, ale căror vieți depind de consultații și de tratamente, vor fi obligați să aștepte până ce pacienții sănătoși își vor primi prescripțiile pentru pastile cu iod (pastile de care toată lumea speră că nu va fi nevoie). Medicii de familie îi mai aduc aminte ministrului că Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Naționale de Asigurări, care citește cardurile de sănătate ale pacienților,  funcționează prost. Acest lucru produce întârzieri suplimentare în timpul consultațiilor.

“Aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului. Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă