Central Park, plămânul verde de 315 ha al orașului New York, creat în 1858, a fost transformat într-un laborator pentru schimbările climatice, scrie Euronews.
Cercetătorii speră că această idee va ajuta parcurile din întreaga țară să devină mai rezistente.
Echipa Central Park Climate Lab dorește să utilizeze date de la sateliți și de la sol pentru a studia modelele sezoniere și modul în care plantele și animalele răspund la schimbările climatice.
„Vrem să înțelegem cum parcul face parte din soluție”, spune Karen Seto, profesor de geografie și știință a urbanizării la Școala de Mediu din Yale.
„Cât de mult carbon deține parcul?”.
Laboratorul a fost lansat împreună cu două organizații nonprofit din New York, Central Park Conservancy și Natural Areas Conservancy, la începutul acestui an.
Orașele sunt o parte a soluției la schimbările climatice
„Orașele vor trebui să facă parte din soluția la schimbările climatice”, spune Seto. „Sperăm să informăm politica în ceea ce privește modul cel mai bun de gestionare a activelor de aici, din parc… astfel încât spațiul verde să poată continua să ofere menținerea aerului curat, etc.”
În ultimul deceniu, Central Park a fost supus la numeroase fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi abundente, viscole, vânturi puternice, precum și căldură și frig.
Scopul este de a „ajunge în cele din urmă în punctul în care să putem trage niște concluzii cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra parcului”, adaugă Haupt, care lucrează în parc de aproape 13 ani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!