12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialSesiunea – „barometrul“ corupției din universități

Sesiunea – „barometrul“ corupției din universități

 

Scandalurile de corupție afectează și mediile universitare, astfel de cazuri apărând în special în sesiunile de examene. Doi profesori, din Galați și Constanța, au fost arestați la sfârșitul săptămânii trecute, deoarece le cereau studenților diverse sume pentru a le da note de trecere. 

Profesorul Mircea Iliev, de la Facultatea de Automatică a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce fusese denunțat la DNA de Liga Studenților Galați (LSG) pentru că le-a pretins studenților din anul II al Facultăţii de Calculatoare, ce urmau să susțină examenul la „electronică analogică”, câte 100 de lei pentru a lua nota 5. Procurorii DNA au găsit în locuința profesorului bani şi o listă cu studenţii care i-ar fi achitat „taxa de promovare”.

„Situaţia era dureroasă deoarece domnul profesor făcuse o practică obişnuită din aceste activităţi. Pe principiul preţul era ştiut, 100 de lei, cine nu dădea acei bănuţi nu promova examenul. Iar noi considerăm că nu este acceptabil şi nu este normal ca într-o ţară civilizată să se întâmple aşa ceva”, a declarat Ionuţ Dumitraşcu, preşedintele LSG.

Conducerea universității a declanșat o anchetă administrativă. „Conducerea Universității Dunărea de Jos condamnă categoric astfel de gesturi și își exprimă speranța că este doar un caz singular. De altfel, noi am invitat studenții ca, de fiecare dată când au informații despre profesori care nu-și fac treaba cum trebuie, să ne anunțe, pentru a lua măsuri împotriva lor”, se spune în comunicatul universității.

În 2009 a avut probleme cu justiția un alt profesor de la aceeași universitate. Neculai Chifan, profesor universitar cu 25 de ani de experiență, doctor în matematică, prodecan, cercetător, a intrat în vizorul DNA pentru că vindea lucrări de licență, de nota 9 sau 10, la tariful de 100-200 de euro. A fost trimis în judecată de DNA, dar în 2013 a fost achitat de ICCJ, instanța considerând că nu a existat luarea de mită.

Tot la sfârșitul săptămânii trecute a fost arestat preventiv la cererea DNA și fostul decan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, Gheorghe Țarălungă, suspectat că ar fi luat 200 de euro de la un student grec pentru a-l ajuta să promoveze un examen. Țarălungă  a fost suspendat din toate activitățile didactice. Avocatul său susține că din dosar lipsește principala probă, plicul cu cei 200 de euro, și nici nu ar fi interceptat vreo convorbire între profesor și student. Studentul grec e cercetat pentru dare de mită. În 2013, fostul rector al universității constănțene, Dănuț Epure, a fost arestat pentru că ar fi luat mită ca să îi asigure unei candidate admiterea la Facultatea de Farmacie.  

 

Mircea Iliev cerea 100 de lei ca să le dea studenților nota 5

Cele mai citite

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă