30.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialConstanța, portul epavelor

Constanța, portul epavelor

25 de nave cu probleme au fost descoperite în urma unor controale. Din trei nave care acostează în porturile românești, două au probleme. Aceasta este concluzia care poate fi desprinsă în urma campaniei de verificare demarată de autoritățile portuare și sindicaliști.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor şi reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, coordonator al acestor verificări în ţara noastră, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că au fost verificate 38 de nave aflate în această săptămână în porturile Constanţa, Constanţa Sud – Agigea şi Midia, iar 25 dintre acestea au primit avertisment.

Ce reguli se încalcă

Printre neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale s-au numărat lipsa contractelor colective de muncă, salarii sub limita legală acceptată la nivel internaţional, lipsa certificatelor de asigurare în trei cazuri şi întârzierea la plata salariilor de peste două luni în alte trei cazuri. Adrian Mihălcioiu a precizat că navele cu probleme au fost raportate la nivel internaţional şi vor fi urmărite în toate porturile în care vor ajunge, pentru a se vedea dacă şi-au remediat deficienţele, în caz contrar navele putând fi chiar şi reţinute până îşi rezolvă problemele. Mihălcioiu a mai spus că cele mai multe nereguli au fost întâlnite la şase nave sub pavilion Togo, la câte patru nave sub pavilion Turcia şi Panama şi la câte trei nave sub pavilion Belize şi Tanzania. Pe cele 38 de nave inspectate se aflau la bord 463 de navigatori, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind sirieni şi filipinezi, a mai afirmat Adrian Mihălcioiu. El a menţionat că 23 dintre navele verificate aveau peste 20 de ani vechime, doar şapte dintre ele fiind relativ noi, având până în zece ani vechime. “Sunt nave care nu mai corespund, indiferent ce le-ai face şi despre care nu poţi spune că sunt conform convenţiilor internaţionale şi cerinţelor actuale”, a declarat Mihălcioiu.

Semnal de alarmă

Liderul ITF a subliniat că aceste verificări au fost făcute pentru a atrage atenţia asupra standardelor de siguranţă reduse din această zonă de navigaţie şi asupra condiţiilor inacceptabile şi periculoase în care îşi desfăşoară activitatea navigatorii, sperând ca aceste controale să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă ale navigatorilor din bazinul Mării Negre. Adrian Mihălcioiu a precizat că în zona Mării Negre se întâlnesc multe nave cu probleme, cu vechime mare, care nu au poliţe de asigurare pentru acoperirea reală a riscurilor de îmbolnăviri, accidente şi decese şi unde salariile sunt mici şi de cele mai multe ori neplătite.

Verificările navelor au avut loc în perioada 26-30 mai în porturile Constanţa, Constanţa Sud – Agigea şi Midia. Controale similare au avut loc în această săptămână şi în celelalte porturi la Marea Neagră din Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Bulgaria.

Cele mai citite

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...

Atenție! Kaufland retrage un produs de la raft, deoarece există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogene

Retailerul Kaufland a luat decizia de a retrage de pe rafturi un sortiment de file de somn suspectat de contaminare cu bacteria Listeria Monocytogenes. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă