18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleCe este apa dură și la ce folosesc dedurizatoarele de apă?

Ce este apa dură și la ce folosesc dedurizatoarele de apă?

Apa dură este acea apă care are în compoziția sa un procent peste medie de săruri de calciu și magneziu. Cum ajung aceste două elemente în compoziția apei? De cele mai multe ori, calciul este regăsit în apă ca urmare a traversării sale prin straturi de calciu. Magneziul ajunge în apă din cauza dolomitei – mineral regăsit în unele roci calcaroase cu aspect grăunțos.

Dedurizatorul este cel care are capacitatea de a reține ionii de calciu și magneziu din apă. El este de fapt un sistem în case se află o rășină schimbătoare de ioni, un mediu filtrant. De controlul acestuia se ocupă vana de control volumetrică electronică automată, în cazul sistemelor Expert Water, disponibile pe imaconcept.ro.

Cum se determina duritatea apei?

În funcție de natura ionilor de calciu și magneziu, apa dură se împarte în două categorii: apă cu duritate temporară (conținut ridicat de hidrobicarbonat de calciu și hidrobicarbonat de magneziu) și apă cu duritate permanentă (săruri de calciu și magneziu care nu se pot elimina prin fierbere).

Duritatea apei se exprimă prin grade de duritate. Există mai multe definiții pentru gradul de duritate, de aceea există mai multe scări prin care poate fi exprimată: 1 grad german = 1,79 grade franceze = 1,25 grade engleze.

Determinarea durității se face prin metoda titrimetrică – ionii de calciu și magneziu intră în reacție de complexare cu sarea disodică a acidului etilendinamo-teraactic, la pH aproximativ 10, în prezența indicatorului eriocrom negru T.

Care sunt problemele ce apar din cauza apei dure?

Se poate spune că apa care are o duritate de maximum 3 grade germane este o apă dedurizată din punct de vedere chimic. Când valoare durității depășește 4 grade germane, apa dură creează numeroase probleme precum:

  • Depuneri de calcar pe robineți, pahare și chiar deteriorarea obiectelor sanitare;
  • Înfundarea robineților și a țevilor;
  • Depuneri de piatră în mașina de spălat rufe și haine, în boiler și chiar în instalații;
  • Consum mare de energie a centralei electrice;
  • Blocarea centralei electrice datorită depunerilor de calcar – transmisia căldurii este îngreunată, calcarul luând rolul de izolator.

De ce este indicată utilizarea dedurizatorul de apă Expert Water

Un dedurizator apa marca Expert Water este ușor de utilizat pentru că are o singură componentă în mișcare și anume pistonul. Acesta este produs din același material din care sunt create și geamurile antiglonț. Astfel, gradul de uzură este unul extrem de mic, aproape neînsemnat, chiar și după mai mulți ani de folosire. Vana de control este cea mai importantă componentă a dedurizatorului de apă, ea fiind produsă de Clack SUA. Perioada de utiliare este una îndelungată – componentele vor trebui schimbate doar în cazul extreme, cazuri rar întâlnite.

Cei interesați găsesc pe imaconcept.ro o varietate de dedurizatoare apă recomandare de eficiență și design compact. Ele diferă din punct de vedere dimensional – calitatea operațiunilor pe care le fac fiind aceeași. Totodată, echipa Ima Concept efectuează servicii de analiză a apei gratuit în București și contra cost în restul țării.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă