Primarul din Buzău, Constantin Boșcodeală, a declarat că procurorii verifică dosare ale unor persoane fizice şi juridice și a adăugat că nu a ştiut din timp de percheziţii pentru a anunţa contribuabilii să nu meargă la ghişee, care sunt închise, transmite Mediafax.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat, joi, că nu a fost informat de descinderile aflate în desfășurare la Primărie, astfel că nu a putut lua din timp măsuri pentru a-i anunța pe contribuabili să nu se prezinte la ghișeele instituției pentru a-și achita dările.
„Îmi pare foarte rău de această problemă, nu am fost anunțați, nu am putut lua măsuri din timp pentru a nu-i pune pe drumuri pe cei care au venit să-și achite taxele și impozitele la Direcția Economică. Informația care a ajuns la mine este cea din comunicatul de presă, este aceea că DIICOT controlează dosare ale unor persoane fizice și juridice. Nu aveam informații dinainte. Sper să se deschidă de astăzi (joi – n.r.) ghișeele de la Taxe și Impozite”, a spus Boșcodeală.
El a adăugat că nu are informații despre constituirea unui grup infracțional la Direcția Economică, serviciu aflat în subordinea sa.
„Nu am sesizat niciodată nimic suspect, toate birourile sunt deschise, fiecare birou funcționează cu mai mulți funcționari, aștept rezultatul cercetărilor. Informația a fost doar că se controlează dosare ale unor persoane fizice si juridice de pe raza municipiului Buzău”, a afirmat el.
La rândul său, viceprimarul Alexandru Dunel a declarat că procurorii și polițiștii fac verificări la dosarele unor persoane fizice și juridice.
„Nu știu ce urmăresc anchetatorii. Așteptăm să-şi termine verificările, își iau documentele, ce-i interesează. După ce vor termina, vă vom informa ce au cerut efectiv. După părerea mea, ei au venit la sesizarea ANAF, fie pentru firme care au intrat în insolvență, fie pentru persoane fizice, nu am informații despre constituirea unui grup infracțional”, a spus viceprimarul.
La ora transmiterii acestei ştiri, polițiștii și procurorii DIICOT continuă percheziţiile în birourile Primăriei Buzău.
Programul de lucru cu publicul a fost suspendat, uşile Direcţiei Economice fiind încuiate, în timp ce contribuabilii vin și încearcă să-și achite impozitele ori alte dări la bugetul local.
Anchetatorii ridică unităţi de calculatoare, registre, documente şi înscrisuri în legătură cu evidenţierea, urmărirea şi executarea silită a datoriilor la bugetul local.
Joi, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău fac mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni ce vizează săvârşirea de către mai multe persoane a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Potrivit DIICOT, mai mulţi funcţionari publici din Primăria Buzău – Direcţia Economică au constituit un grup infracțional organizat, ei fiind suspectați că nu au înscris în sistemul informatic mai multe procese-verbale de contravenţie, în vederea eludării plăţii acestora.
De asemenea, aceștia ar fi introdus date false în sistemul informatic, „respectiv menţiuni nereale că amenzile ar fi fost plătite la consiliile locale din alte localităţi sau la sucursale şi filiale CEC din alte localităţi, acţiuni urmate de distrugerea documentelor de constatare a contravenţiilor şi introducerea scriptică a altor documente”.
Funcționarii mai sunt suspectați că au introdus date false în sistemul informatic, vizând ştergerea şi anularea datoriilor mai multor persoane juridice în condiţii nelegale, respectiv înainte de împlinirea termenului de prescripţie de cinci ani, că nu au luat măsurile legale pentru urmărirea şi executarea bunurilor persoanelor juridice care figurează cu datorii la bugetul municipalităţii, dar și că au emis „cu mare întârziere” titlurile de executare silită, respectiv în apropierea împlinirii termenului de prescripţie a executării debitelor locale către bugetul municipalităţii.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, acțiunea vizează identificarea şi ridicarea registrelor, documentelor şi înscrisurilor care redau înregistrarea sau evidenţierea, urmărirea şi executarea silită de amenzi, impozite şi taxe locale, precum şi orice alte înscrisuri cu valoare probatorie.