Primăria Sectorului 4 a transmis că Clubul Colectiv funcționa pe baza unei declarații pe propria răspundere a unuia dintre asociații clubului, Paul-Cătălin Gancea. Totodată, Primăria a explicat că reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, dar nu aveau competenţe în a controla respectarea normelor de Prevenire și Stingere a Incendiilor (PSI).
În declarația de răspundere citată, agentul economic a precizat că sunt întrunite toate condițiile de funcționare specifice pentru fiecare autoritate publică. Astfel, declaraţia pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acţionari și se precizează că este vorba despre un bar/club cu o suprafaţă de 425 metri pătraţi, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori. În noaptea incendiului în club se aflau circa 350 de persoane.
Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7 noiembrie 2014 de către Registrul Comerțului. După ce a fost emis certificatul, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare.
În acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării. Eliberat de către Registrul Comerțului în baza unei declarații pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. De asemenea, conform Legii, respectivul certificat constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.
Primăria Sectorului 4 a arătat că, având în vedere că certificatul constatator reprezenta asumarea de către agentul economic a responsabilității privind legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul era complet, s-a emis de către Autoritatea Locală Sector 4 Acordul de Funcţionare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizaţia de Funcţionare Nr. 369/14.01.2015.
De asemenea, Primăria a arătat că în data de 21 octombrie 2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control şi în incinta Clubul Colectiv.
”Poliţiştii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică. În consecinţă, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totadată, termene pentru intrarea în legalitate. Precizăm că reprezentanţii Autorităţii Locale Sector 4 au desfăşurat verificările în baza atribuţiilor impuse prin Legea Poliţiei Locale, neavând competenţe în a controla respectarea normelor PSI”, se arată în cpmunicatul Primăriei Sectorului 4.
Actele au fost puse la dispoziţie după ce sâmbătă primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat că nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia în care 27 de oameni au murit, iar aproximativ 200 au fost răniţi, a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.
Primarul a spus, sâmbătă, în fața clubului Colectiv, că localul nu are autorizații de la ISU pentru că aveau o declarație pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcționare. Piedone a precizat că va pune la dispoziţie documentele în legătură cu acest club şi că nu există un act pentru activităţi pirotehnice.
"În contractul de locaţie, semnat între societatea comercială Pionierul şi Colective Club SRL, la obiectul contractului se specifică clar, semnarea procesului verbal de predare-primire certifică predarea de către locatar şi preluare de către locatar a spaţiului. Locatarul va folosi exclusiv spaţiul cu destinaţie, sediu social, cu punct de lucru şi va desfăşura activităţile de club, discotecă, bar, alimentaţie publică. Din punct de vedere şi atribuţiile pe care le are Primăria Sectorului 4, pentru emiterea acordului de funcţionare avem la dosar şi avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat", a spus primarul sectorului 4.
Întrebat dacă are ceva să îşi repoşeze, edilul a răspuns că nu, dar a completat că pe viitor verificarea ar trebui să se facă la faţa locului de către inspectorii de specialitate şi după aceea să se elibereze certificat pentru activităţi pirotehnice.
Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deţine clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deţinută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) şi Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, judeţul Ilfov şi are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani şi este din Bucureşti, iar Paul Gancea are 28 de ani şi este tot din Bucureşti. Colectiv Club SRL, înfiinţatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.