22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialMinisterul de Externe german i-a mulţumit lui Bowie pentru contribuţia lui la...

Ministerul de Externe german i-a mulţumit lui Bowie pentru contribuţia lui la căderea Zidului Berlinului

Ministerul de Externe din Germania a adus un ultim omagiu cântăreţului David Bowie, decedat duminică, prin intermediul unui mesaj publicat luni, în care autorităţile germane i-au mulţumit legendarului artist britanic, informează Mediafax.

Ministerul de Externe al Germaniei i-a mulțumit pentru faptul că a contribuit la căderea Zidului Berlinului.

David Bowie s-a mutat în Berlin în anii 1970 şi a înregistrat în acest oraş german, în perioada 1977 – 1979, o serie de albume cunoscute sub numele de "Trilogia germană" – "Low", "Heroes" şi "Lodger".

Cântecul "Heroes" lansat de David Bowie în 1977 a fost considerat un simbol al reunificării Germaniei.

Ministerul de Externe al Germaniei s-a referit la acest fapt, într-un mesaj publicat pe Twitter, luni dimineaţă: "La revedere, David Bowie. Eşti acum printre Eroi ("Heroes"). Îţi mulţumim pentru faptul că ai contribuit la căderea Zidului Berlinului".

Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, a fost construit în 1961 şi a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Conceput de administraţia liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, şi aprobată de liderul sovietic Nikita Hruşciov, Zidul Berlinului a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană, timp de aproape 28 de ani. Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană şi pentru întregul bloc comunist. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afişat în lumea occidentală, în special după împuşcarea – intens mediatizată de mass-media occidentale – a câtorva evadaţi. Liberalizarea politică de la sfârşitul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, au dus la relaxarea restricţiilor la trecerea frontierei est-germane, şi au provocat în cele din urmă demonstraţii de masă şi căderea guvernului comunist. În momentul când a fost dat publicităţii, pe 9 noiembrie 1989, un decret al oficialităţilor est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriaşe de est-berlinezi s-au apropiat de zid şi, în cele din urmă, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulţimea de compatrioţi care îi aşteptau în Berlinul Occidental. După câteva săptămâni, Zidul Berlinului a fost în cele din urmă distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Legendarul muzician britanic David Bowie a murit, duminică, la vârsta de 69 de ani, după o luptă de 18 luni cu cancerul. Anunţul a fost confirmat, luni dimineaţă, de familia artistului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Netanyahu e neschimbat: Încheierea războiului doar dacă Hamas va fi distrusă

Condiţiile pentru ajungerea la o ''încetare a focului permanentă'' în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ ''distrugerea'' Hamas şi ''eliberarea tuturor ostaticilor''...

Alegeri istorice în Mexic. O femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția de președinte

Pe 2 iunie, mexicanii își vor alege viitorul președinte într-o cursă istorică în care o femeie ar putea ocupa pentru prima dată funcția supremă,...

Cum ar putea Nicușor Dan să elimine și mafia din fotbal

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, se laudă în campania electorală pentru un nou mandat de edil-șef că a oprit mafia...
Ultima oră
Pe aceeași temă