31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInternaționalVeşnic tânărul Bertolucci

Veşnic tânărul Bertolucci

După o carieră intensă şi apreciată de aproape o jumătate de secol, el nu a mai regizat nici un film din 2003, de la ”Visătorii”, şi nici un film în Italia de 30 de ani – ”Eu şi tu” reprezintă revenirea lui la cinema.

Starea de sănătate precară nu i-a mai permis să lucreze. Într-o zi fericită, însă, Niccolò Ammaniti i-a prezentat romanul lui, proaspăt ieşit de sub tipar. Aşa s-a născut filmul ”Eu şi tu”.

Povestea sensibilă şi atât de dragă lui despre adolescenţe fragile şi inocenţe furate l-au făcut să spună ”da” proectului pe care avea să-l regizeze imobilizat într-un scaun cu rotile. Castingul a fost, se pare, un proces anevoios. Maestrul a ales în rolurile personajelor principale doi actori aflaţi la primul rol major în cinematografie: Jacopo Olmo Antinori şi Tea Falco.

Lorenzo, adolescentul care se ascunde pentru o săptămână în subsolul clădirii unde locuieşte ca să scape de o excursie cu clasa, este interpretat de Jacopo Olmo Antinori, cel numit „Olmo” datorită personajului lui Gerard Depardieu din 1900. Fiul actriţei Francesca De Martini, el a fost înscris la casting, pe ascuns, de mama lui. Până la ”Eu şi tu”, a jucat în mai multe piese de teatru şi seriale, dar fără să ia meseria de actor prea în serios – chiar şi acum, el consideră experienţa „unică şi irepetabilă”.

Sora vitregă a tânărului, cea care îi invadează spaţiul încercând, totodată, să scape de dependenţa de heroină, este Tea Falco. Ea l-a îndrăgit mereu pe Bertolucci, iar şansa de a juca într-un film de-al lui părea un vis. În final, personajul Oliviei împrumută tot felul de trăsături din viaţa ei reală – pasiunea pentru fotografie, accentul catalan, nonconformismul, ba chiar şi unele dintre replicile pe care i le-a dat regizorului în discuţiile lor preliminare.

În rolul bunicii lui Lorenzo o regăsim pe Veronica Lazăr, actriţă de origine română, promotoare, prin fundaţia Itaro Arte, a filmului italian în România şi a filmului românesc în Italia, o prezenţă remarcată încă din anii ’70 în filmele lui Bertolucci, Michelangelo Antonioni, Dario Argento.

Cele mai citite

Guvernul din Maldive a interzis intrarea israelienilor în țară

Israelienii nu mai au voie să intre în Maldive, în contextul conflictului din Fâșia Gaza cu organizația teroristă Hamas, anunță guvernul țării. Biroul prezidențial al...

Sectorul 3 va avea o centrală nouă de termoficare, construită de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că a început construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență ce utilizează gaze naturale,...

Crește acciza la carburanți. Benzina și motorina se vor scumpi

Acciza la carburanți va crește în România de la data de 1 iulie 2024 ceea ce înseamă că, foarte probabil, prețurile la pompă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă