6.3 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSportDe ce a eliminat Parlamentul licitaţiile

De ce a eliminat Parlamentul licitaţiile

„România liberă“ a stat de vorbă cu unii dintre membrii Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, structură în care au fost introduse modificările girate ulterior de plen, pentru a vedea cum argumentează aleşii necesitatea modificării legislaţiei achiziţiilor publice.

Citeşte şi USL a înlăturat şi ultima piedică din calea clientelei: LICITAŢIILE PUBLICE

Explicaţiile acoperă de la dorinţa de a debloca unele proiecte la nivel local până la intenţia de a ajuta firmele de stat. „Noi am blocat sume enorme din cauza birocraţiei excesive, pentru că documentele trebuiau trimise la ANRMAP (Autoritatea Naţio­­nală pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice – n.r.) şi dura luni de zile“, ne-a declarat deputatul UDMR Antal Istvan. Cât despre ideea eliminării concurenţei între firmele furnizoare prin înlocuirea licitaţiilor cu achiziţiile directe (în cazul în care bunurile sau serviciile valorează până în 30.000 de euro, respectiv 100.000 de euro în cazul lucrărilor), reprezentantul UDMR nu vede vreo problemă. „Cum nu mai e concurenţă? Pun anunţul pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.) şi invită trei firme“, a explicat Antal. Acesta nu a negat însă posibilitatea ca invitaţiile către firme să fie cu dedicaţie.

Şi colegul acestuia de comisie de la PSD, Eduard-Stelian Martin, s-a gândit la proiectele europene când a susţinut modificarea legii achiziţiilor publice. „Durează foarte mult procedurile. Au fost proiecte europene care au picat pentru că nu s-au putut îndeplini procedurile în timp“, ne-a declarat social-democratul.

Un argument în plus l-a constituit, în viziunea sa, şi situaţia societăţilor autonome mai speciale. „Gândiţi-vă la o regie autonomă care produce armament. Cât de complicat este pentru ea să-şi găsească materia primă, mai ales că este una mai specială“, a susţinut deputatul PSD. Despre eventualele abuzuri care vor apărea ca urmare a modificării legii? „Noi mizăm pe seriozitatea celor care dau contractele. Abuzurile sunt pe răspunderea celor care le fac“, este de părere Martin.

Cazuri concrete de societăţi comerciale de stat au fost şi în mintea deputatului PNL Radu Bogdan Ţîmpău când s-au discutat modificările la legea achiziţiilor publice. „Tarom, de pildă. Dacă ţi se strică o piesă care ţine avionul la sol o lună şi jumătate, nu îţi este afectată competitivitatea pe o piaţă unde nu activează doar societăţi cu capital de stat, ci şi actori privaţi, care se mişcă mult mai repede?“, ne-a explicat liberalul. Deputatul PDL Lucian Nicolae Bode vede însă cu totul altfel modificările aduse de parlamentarii USL. „Nu este altceva decât metoda USL de a-şi satisface propria camarilă de partid. Vorbim de o piaţă estimată la 3 miliarde de euro.“

Ponta spune că nu ştie

Din China, unde se află în vizită, premierul Victor Ponta a declarat că nu cunoaşte modificările care au fost aduse în Parlament ordonanţei sale de urgenţă (OUG 77/2012), dar a vorbit şi el despre „măsuri legislative care să facă procedurile de achiziţie şi de accesare a fondurilor europene mai puţin birocratice şi să dureze mai puţin“. Liderul USL a făcut şi el referire la o situaţie concretă care justifică modificarea legislaţiei achiziţiilor publice: atribuirea unui contract de construcţie autostrăzi durează un an şi jumătate. Potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice, prezentată în mai anul trecut, achiziţiile publice s‑au ridicat în 2009 şi 2010 la peste 19 miliarde euro, iar licitaţiile publice organizate s-au caracterizat, în general, prin lipsă de transparenţă şi eficienţă. Tot conform IPP, în 2012 s-ar fi făcut achiziţii publice în valoare de 17 miliarde euro. Aproape un sfert se regăseşte în dreptul regiilor şi companiilor de stat.

Contracte de care vom afla prea târziu sau niciodată

Odată intrate în vigoare modificările, multe dintre contractele pe bani publici vor fi trecute sub tăcere sau, dacă se va afla de ele, va fi prea târziu. Să privim, spre exemplificare, doar câteva dintre cele atribuite în ultimele două zile, contracte despre care nu am fi aflat în baza noilor prevederi. De pildă, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ SA a cumpărat servicii de curăţenie la sediile Executivului companiei prin negociere directă cu o firmă din Bucureşti.

Contractul este în valoare de 61.380 lei şi se desfăşoară pe durata a patru luni, iar necesitatea negocierii directe a fost justificată prin „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“. Iar Romsilva a organizat licitaţie pentru a achiziţiona în leasing financiar un tractor agricol pentru lucrările din Pepiniera Mihai Viteazul din judeţul Cluj. Cum valoarea finală a contractului este de 72.374 lei (circa 16.700 euro), rezultă că pe viitor nu vor mai fi organizate licitaţii în astfel de cazuri, ci se va cumpăra direct, atât timp cât valoarea bunurilor este sub echivalentul a 30.000 euro.

Cele mai citite

Creștere de 30% în cererea pentru retreat-uri la sat: Reconectarea la tradiții și naturăTitlu:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Horoscop 30 noiembrie 2024. Problemele personale pot ieși la suprafață dimineața pentru fecioare

Horoscop 30 noiembrie 2024. Ultima zi a lunii noiembrie vine cu vibrații astrale care favorizează introspecția și planificarea pentru viitor. Horoscop 30 noiembrie 2024 BerbecDimineața poate...

Creștere de 30% în cererea pentru retreat-uri la sat: Reconectarea la tradiții și naturăTitlu:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă