Primăvara este sezonul verdețurilor, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Una dintre acestea este urzica, de ale cărei proprietăţi diuretice şi antialergice ar trebui să profiţi cât mai mult. Frunzele conţin substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, precum şi săruri minerale. Iar mâncarea făcută din urzici este foarte uşor de preparat şi extrem de delicioasă.
INGREDIENTE
- un kg de urzici
- o ceapă mai mare
- o căpăţână de usturoi
- ulei
- sare
MOD DE PREPARARE
La primul pas al acestei reţete trebuie să fii foarte atentă, pentru că urzicile înţeapă şi conţin o toxină care provoacă urticarie. Aşadar, ar fi mai bine să le cureţi de codiţe folosind mănuşi de protecţie. Odată curăţate, urzicile trebuie spălate foarte bine, în mai multe ape. Apoi, pune-le într-o strecurătoare şi toarnă peste ele apă clocotită cu sare. Pe urmă, pune urzicile la fiert pentru câteva minute, cam 5-7 minute.
Scurge-le bine de apă şi apoi toacă-le. Poţi folosi un blender sau un mixer ca să iasă o pastă mai fină.
Căleşte în ulei încins ceapa tocată până devine aurie. Adaugă urzicile tocate şi câţiva căţei de usturoi întregi. Toarnă deasupra cam 200 ml de apă (doar cât să acopere uşor urzicile) şi puţină sare. Lasă la fiert, la foc mic, până scade lichidul, amestecând din când în când. Dacă vrei ca urzicile să aibă un gust mai puternic de usturoi, pisează alţi trei-patru căţei şi adaugă-i cu două minute înainte să opreşti focul. Când mâncarea este gata, scoate căţeii de usturoi întregi pe care i-ai pus la început.
Mâncarea de urzici se serveşte caldă cu mămăliguţă.
Poftă bună!