29.1 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialÎncoronarea regelui Olandei provoacă zvonuri cu privire la o abdicare în Belgia

Încoronarea regelui Olandei provoacă zvonuri cu privire la o abdicare în Belgia

Încoronarea noului rege al Olandei a readus în discuţie, în Belgia, problema unei abdicări a regelui Albert al II-lea, însă situaţia politică şi personalitatea prinţului moştenitor îi determină pe oficiali să fie prudenţi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Zvonul unei posibile abdicări a lui Albert al II-lea – care va împlini în iunie 79 de ani, iar în august va marca 20 de ani de monarhie – în favoarea prinţului Philippe, în vârstă de 53 de ani, face obiectul unor articole în presa belgiană încă de la anunţarea, la vecinii olandezi, a predării puterii de către regina Beatrix fiului ei Willem-Alexander.

“Guvernul nu elaborează scenarii în subsolul unei cafenele, la lumina lumânării”, a declarat luni premierul Elio Di Rupo.

Citeşte şi Olanda: Wilhelm Alexander a devenit OFICIAL rege

Palatul Regal a dezminţit, de asemenea, că o predare a puterii este pe agenda Belgiei.

Însă ultimele apariţii ale regelui, mergând sprijinit în baston, “oboseala” sa evocată de către regina Paola sau voinţa pe care ar avea-o prinţul Philippe de a domni în curând fac ca “încoronarea noului rege al Olandei să pară un fel de repetiţie generală pentru Belgia”, subliniază cotidianul Le Soir.

Tradiţia vrea ca suveranii belgieni să rămână la putere până la moarte, cu excepţia unor evenimente excepţionale.

Citeşte şi FOTO. Regina Olandei i-a predat tronul fiului său. Vezi imagini inedite cu fosta suverană în tinereţe

“Chestiunea regală” cu privire la Léopold al II-lea, care dorea să reia tronul după rolul controversat pe care l-a avut în al Doilea Război Mondial, a condus regatul pe marginea unei insurecţii şi a fost soluţionată prin abdicarea monarhului în favoarea fiului său Baudouin, în 1950.

Acest episod a lăsat o amintire neplăcută clasei conducătoare, în timp ce consideraţii politice actuale împiedică avântul susţinătorilor unei abdicări a lui Albert al II-lea.

Rolul de mediator jucat de suveran în timpul lungii crize politice din perioada 2010-2011 a fost lăudat unanim, iar partidele, cu excepţia separatiştilor flamanzi din cadrul N-VA, doresc să îl vadă pe rege rămânând la conducere inclusiv după alegerile din mai 2014, când este aşteptată o nouă intensificare a separatismului flamand.

Numeroşi observatori se îndoiesc de faptul că prinţul Philippe, care pare că nu se simte în largul său în public, este pregătit să îi succeadă, în asemenea circumstanţe. El beneficiază, însă, la fel ca şi Willem-Alexander, de atuul şarmului soţiei sale, prinţesa Mathilde, mult mai populară decât el.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă