16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportVlad Alexandrescu, despre scandalul de la Operă: Discursul președintelui mi s-a părut...

Vlad Alexandrescu, despre scandalul de la Operă: Discursul președintelui mi s-a părut injust

Ministrul demisionar al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că „nu se poate stabili un dialog fructuos între părți”, la Opera Națională din București, astfel că ar trebui luate niște măsuri „severe”, precum suspendarea spectacolelor, pentru o vreme, a afirmat el pentru Digi24.

Vlad Alexandrescu a amintit că a pornit multe reforme în domeniul culturii, dar şi că s-a lovit, în mandatul său, de „rezistenţe foarte mari”. “Cred că aceste reforme trebuie să continue. Cred că ar fi foarte grav dacă reforma pe care am început-o s-ar opri aici”, a spus Alexandrescu. Ministrul demisionar al Culturii a detaliat spunând că în domeniul patrimoniului măsurile anunţate de el au „deranjat grupuri de interese”. „La un moment dat, am întâmpinat nişte rezistenţe foarte mari şi cred că aceste rezistenţe mă împiedică acum să îmi duc mai departe misiunea”, a spus Vlad Alexandrescu. 

El a mai spus că reformele sale „au deranjat” interesele unora dintre persoanele de la Operă, astfel că instituția riscă „să pice într-un provincialism”, dar s-a declarat foarte mândru de ceea ce a reușit să facă în mandatul său. „Ştiţi că sunt singurul ministru al Culturii care a ieşit în stradă să oprească, atât în Piaţa Romană cât şi în Parcul Romanescu din Craiova, camioanele de demolări. (…) E clar că lucrul acesta a deranjat grupuri de interese şi a fost foarte evident”. 

Întrebat care este replica sa la criticile pe care preşedintele Klaus Iohannis i le-a adus cu privire la gestionarea crizei de la Opera Naţională Bucureşti, el a spus că respectivul discurs i s-a părut injust. „Mi s-a părut injust pentru că problema de la Operă e o problemă gravă, e o problemă de management care s-a stratificat în ani de zile, (…) care cere o tratare de profunzime”, a spus ministrul demisionar al Culturii. 

Vlad Alexandrescu a anunțat, miercuri, că demisionează de la conducerea ministerului Culturii, la solicitarea premierului Dacian Cioloș. Deși mandatul său a fost unul scurt, numele ministrului a fost legat de mai multe controverse, precum implicarea sa în scandalul de la Opera Națională din București și campania pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

La începutul lunii aprilie, la Opera Națională din București au apărut tensiuni, care au degenerat, ulterior, într-o serie de proteste ale angajaților, cât și refuzul balerinilor de a urca pe scenă, ducând la schimbarea directorului instituției de mai multe ori. 

Citește și: Controversele din mandatul lui Vlad Alexandrescu la șefia Ministerului Culturii

„Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a scris Vlad Alexandrescu, miercuri, pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri seara, că una din nemulţumirile sale privind Guvernul a vizat situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti, adăugând că această chestiune este pe cale de rezolvare. 

„Un contraexemplu de implicare a unui minister în ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginate care nu au fost făcute de ministrul Culturii în această chestiune”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestitură a noului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. 

Miercuri seara, 200 de persoane au protestat, la Palatul Victoria, în semn de solidaritate cu Vlad Alexandrescu. Premierul Dacian Cioloș a vorbit cu protestatarii, precizând că  îl apreciază pe Vlad Alexandrescu şi „voinţa lui reformatoare”, dar că un ministru trebuie să aibă „şi capacitatea de a aplica măsurile”, referindu-se la situaţia de la Opera Naţională Bucureşti.

În faţa protestatarilor, prim-ministrul a încercat să justifice decizia de a renunţa la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. „Din cauza felului în care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Naţională Bucureşti îi creează o slăbiciune ca ministru.Asta nu afectează cu nimic voinţa lui reformatoare. Chiar i-am propus să găsim o soluţie pentru a continua colaborarea privind Cuminţenia Pământului”, le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunaţi în faţa guvernului, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Vlad Alexandrescu.

Citește și: Scandalul de la Operă: Vicepremierul stă de vorbă cu protestatarii

 

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...
Ultima oră
Pe aceeași temă