23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialMedicul de familie și „aruncatul în fântână”

Medicul de familie și „aruncatul în fântână”

Fiindcă am fost întrebată privat, iar chestiunile ne vizează pe toți.

Nu, medicul de familie nu poate face trimitere către tomografie, scintigrafie sau RMN. Cum stă treaba cu compensarea de către noi, medicii de familie, a medicamentelor? A unor medicamente. “Stopajul la sursă” al rețetelor compensate, deci când noi vă refuzăm politicos – nostim – antipatic sau sec compensarea, derivă din două bariere:

** Unele medicamente nu pot fi compensate de către medicul de familie (MF), fără scrisoare medicală de la specialist.

** Chiar dacă ai scrisoarea de la specialist, el – MF – nu poate compensa, dacă  SCRISOAREA nu-i completată corect. O condiție VITALĂ a corectitudinii este să conțină “numărul de contract cu CAS al specialistului”.

Deci: nu putem compensa medicamentele indicate de un specialist privat. El MUSAI trebuie să aibă contract cu CAS.

De asemenea, scrisoarea trebuie să conțină EXPLICIT doza și durata prescrierii produselor.

** la medicamente cu protocol, jaba scrie specialistul „pe un an”, dacă-n protocol ni se permite prelungirea cu 3 sau 6 luni după el. De exemplu.

Important e să înțelegeți că o compensare greșită, fără documentele corecte ale SPECIALISTULUI, (așa cum ne cere protocolul), ne ia banii nouă, medicilor de familie, nu celuilalt medic și nici farmaciei.

De aceea, chiar dacă farmacistul sau specialistul spune “se poate compensa”, iar MF spune „nu se poate”, credeți-l pe MF! Fiindă el plătește ulterior daunele (generos!). Nu ceilalți. Cărora nu le e greu „să spună” ceva.

Mai greu e de pus parafa și asumat imputările de peste doi ani.

Fix “ca cu” aruncatul în fântână.

Nu mi-e greu nici mie să zic să se arunce vară-ta-n fântână. Doară ea se îneacă. Nu eu. Mie, numa` să spun, mi-e ușor.

Din acest motiv, încă de pe la începuturi, ca să-mi fixez bine cuvântul în creierele oamenilor mei, întotdeauna când afirm ceva deranjant pentru ei, invocând un fragment de lege care nu le place, le dau un bilețel scris, semnat parafat, gen „medicamentul X nu se poate compensa de către MF fără scrisoare medicală corectă”.

Gestul face minuni! Azi nu se mai pune problema, la Hășmaș, să-l creadă careva pe celălalt pion din sistem.

Omul meu, sătul de vorbe, de știri la TV, constată că, în afara mea, niciun „vorbitor” nu-i va da vreo hârtie asumată cu semntătura, în care să scrie „Țigănaș greșește. E un abuz. Ba se poate”.

Mai mult. Oriunde s-a interesa, are dovada că EU l-am refuzat, bazându-mă pe o lege.

Oare m-am făcut înțeleasă?

Într-un context în care toți știu ce-i bine, dar nimeni nu-și asumă nimic.

Citiţi şi alte articole ale autoarei: otiliatiganas.ro

Otilia Ţigănaş este un medic de familie cu mulţi ani de experienţă şi profesează în localitatea Hăşmaş, din judeţul Arad. Ea este şi autoarea unor volume de proză scurtă “Femeia cu şapte pălării” și de poeme “Poezii vânate de fisc”. Otilia este o bloggeriţă (www.otiliatiganas.ro) situată constant în primele poziţii în topul celor mai vizitate publicaţii online din Romania, comentariile ei sunt foarte apreciate pe reţelele de socializare, dar are experienţă şi în audiovizual, fiind producătorul unor emisiuni TV pe teme medicale.

Cele mai citite

Partidul Dianei Șoșoacă are un nou secretar general

Comitetul Naţional al Partidului S.O.S. România, întrunit în data de 24.06.2024 la Poiana Braşov, l-a votat în unanimitate pe Horaţiu Şerb în calitatea de...

Iohannis a promulgat două legi și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi două legi și a eliberat din funcție doi procurori. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis cotidianului...

România salută deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE cu Republica Moldova și Ucraina

Șeful diplomației române, Luminița Odobescu, a salutat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina și a solicitat o abordare strategică...
Ultima oră
Pe aceeași temă