20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialMedicul de familie și „aruncatul în fântână”

Medicul de familie și „aruncatul în fântână”

Fiindcă am fost întrebată privat, iar chestiunile ne vizează pe toți.

Nu, medicul de familie nu poate face trimitere către tomografie, scintigrafie sau RMN. Cum stă treaba cu compensarea de către noi, medicii de familie, a medicamentelor? A unor medicamente. “Stopajul la sursă” al rețetelor compensate, deci când noi vă refuzăm politicos – nostim – antipatic sau sec compensarea, derivă din două bariere:

** Unele medicamente nu pot fi compensate de către medicul de familie (MF), fără scrisoare medicală de la specialist.

** Chiar dacă ai scrisoarea de la specialist, el – MF – nu poate compensa, dacă  SCRISOAREA nu-i completată corect. O condiție VITALĂ a corectitudinii este să conțină “numărul de contract cu CAS al specialistului”.

Deci: nu putem compensa medicamentele indicate de un specialist privat. El MUSAI trebuie să aibă contract cu CAS.

De asemenea, scrisoarea trebuie să conțină EXPLICIT doza și durata prescrierii produselor.

** la medicamente cu protocol, jaba scrie specialistul „pe un an”, dacă-n protocol ni se permite prelungirea cu 3 sau 6 luni după el. De exemplu.

Important e să înțelegeți că o compensare greșită, fără documentele corecte ale SPECIALISTULUI, (așa cum ne cere protocolul), ne ia banii nouă, medicilor de familie, nu celuilalt medic și nici farmaciei.

De aceea, chiar dacă farmacistul sau specialistul spune “se poate compensa”, iar MF spune „nu se poate”, credeți-l pe MF! Fiindă el plătește ulterior daunele (generos!). Nu ceilalți. Cărora nu le e greu „să spună” ceva.

Mai greu e de pus parafa și asumat imputările de peste doi ani.

Fix “ca cu” aruncatul în fântână.

Nu mi-e greu nici mie să zic să se arunce vară-ta-n fântână. Doară ea se îneacă. Nu eu. Mie, numa` să spun, mi-e ușor.

Din acest motiv, încă de pe la începuturi, ca să-mi fixez bine cuvântul în creierele oamenilor mei, întotdeauna când afirm ceva deranjant pentru ei, invocând un fragment de lege care nu le place, le dau un bilețel scris, semnat parafat, gen „medicamentul X nu se poate compensa de către MF fără scrisoare medicală corectă”.

Gestul face minuni! Azi nu se mai pune problema, la Hășmaș, să-l creadă careva pe celălalt pion din sistem.

Omul meu, sătul de vorbe, de știri la TV, constată că, în afara mea, niciun „vorbitor” nu-i va da vreo hârtie asumată cu semntătura, în care să scrie „Țigănaș greșește. E un abuz. Ba se poate”.

Mai mult. Oriunde s-a interesa, are dovada că EU l-am refuzat, bazându-mă pe o lege.

Oare m-am făcut înțeleasă?

Într-un context în care toți știu ce-i bine, dar nimeni nu-și asumă nimic.

Citiţi şi alte articole ale autoarei: otiliatiganas.ro

Otilia Ţigănaş este un medic de familie cu mulţi ani de experienţă şi profesează în localitatea Hăşmaş, din judeţul Arad. Ea este şi autoarea unor volume de proză scurtă “Femeia cu şapte pălării” și de poeme “Poezii vânate de fisc”. Otilia este o bloggeriţă (www.otiliatiganas.ro) situată constant în primele poziţii în topul celor mai vizitate publicaţii online din Romania, comentariile ei sunt foarte apreciate pe reţelele de socializare, dar are experienţă şi în audiovizual, fiind producătorul unor emisiuni TV pe teme medicale.

Cele mai citite

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...

Au început amenajările la West Side Flower Fest! În topul atracțiilor: 21 de grădini tematice și decoruri supradimensionate din 12.000 de ghivece de flori

O săptămână ne mai desparte de West Side Flower Fest, cel mai mare festival al florilor din România. Parcul Drumul Taberei se va transforma...
Ultima oră
Pe aceeași temă