26.3 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăCulturăUn vas roman descoperit în estul Mării Mediterane, considerat cea mai mare...

Un vas roman descoperit în estul Mării Mediterane, considerat cea mai mare epavă

Ea a fost datată de arheologi 100 î.e.n. – 100 e.n. şi clasificată ca cea mai mare ambarcaţiune din această perioadă găsită în estul Mării Mediterane, potrivit CNN.

Epava are 35 de metri lungime şi ducea 6.000 de amfore. A fost găsită la o adâncime de 60 de metri, în timpul unui studiu întreprins de-a lungul coastei insulei Kefalonia, aflată în vestul Greciei, în Marea Ionică.

Studiul, finanţat printr-un program al Uniunii Europene, a fost făcut de reţeaua Oceanus de la Universitatea din Patras, folosindu-se tehnici de inteligenţă artificială.

Aceasta este a patra cea mai mare epavă din perioada romană găsită în Marea Mediterană şi are o „importanţă arheologică semnificativă”, potrivit lui George Ferentinos de la Universitatea din Patras, care a publicat informaţii despre descoperire împreună cu nouă colegi în Journal of Archeological Science.

„Cargo-ul cu amfore se află în stare bună şi epava are potenţialul de a livra multe informaţii despre rutele vaselor, comerţ, păstrarea amforelor şi construcţia navelor în perioada respectivă”.

Cele mai multe dintre vasele din acea vreme aveau o lungime pe jumătatea acestuia.

Ambarcaţiunea – a cărei reproducere se află în Ionian Aquarium din Lixouri (Kefalonia) – este al patrulea vas roman găsit în zonă.

Potrivit arheologilor, Fiskardo – port aflat în apropierea locului în care a fost descoperită şi singurul sat al insulei care nu a fost distrus în Al Doilea Război Mondial – era o oprire importantă în rutele comerciale romane. 

Ferentinos a declarat pentru CNN că extragerea epavei este „foarte dificilă şi costisitoare”. Astfel, cercetătorii au în plan să recupereze o amforă şi, folosind tehnicile ADN, să afle dacă a conţinut vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz. Apoi, vor căuta finanţare pentru a include epava într-un circuit de scufundări.

În timpul studiului realizat în 2013 şi 2014, în zonă au fost găsite şi trei epave „aproape intacte” din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cele mai citite

Putin: Rusia pierde 1 soldat la fiecare 5 soldați pierduți de ucraineni

Președintele Rusiei a vorbit în premieră într-un interviu acordat agenţiilor de presă străine despre pierderile din războiul din Ucraina. Vladimir Putin susține că raportul...

Cu trei zile înainte de alegeri, Guvernul majorează salariul minim brut la 3.700 de lei. Capcana din această majorare

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, în şedinţa Executivului, că va creşte de la 1 iulie salariul minim de la 3300 la 3700...

Angajații Radio România ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă

Angajații din Societatea Română de Radiodifuziune (Radio România) ar putea rămâne fără contract colectiv de muncă, anunță un comunicat transmis de Federația Națională a...
Ultima oră
Pe aceeași temă