18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCopii aduși sub steagul negru al Jihadului

Copii aduși sub steagul negru al Jihadului

În Irak, Nigeria și acum în Turcia, copii-kamikaze comit atentate în numele Statului Islamic. Recruţi din ce în ce mai tineri sunt folosiţi de jihadiști pentru misiuni dintre cele mai brutale.

Teroriștii mizează pe indulgenţa autorităţilor când folosesc adolescenţi pentru că sunt un simbol al inocenţei și este mult mai ușor să treacă prin controale, iar un minor nu atrage atenţia gărzilor. Şi așa, acești adolescenţi au comis atacuri în mulţime în Orientul Mijlociu, în Africa sau în Afganistan. Victime de două ori – întâi recrutaţi, apoi trimiși să moară într-un mediu inocent.

Numeroase mișcări jihadiste au recurs la această armă teribilă, mortală, inepuizabilă. Un modus operandi care duce la emulaţia și celebrarea propagandistică a „tinerilor lei”.

Duminică, un băiat cu vârsta până în 16 ani a izbucnit în lacrimi  când poliţia, alertată de nervozitatea lui, l-a abordat pe o stradă din orașul irakian Kirkuk. Sub tricou i-au găsit o centură cu explozibili. La televiziunea kurdă oamenii au văzut momentele dramatice când forţele de securitate au desfăcut centura de pe toracele copilului. Tragedia a fost evitată duminică seară, dar în ultimele luni numeroși copii-bombă au comis atacuri, grupul ISIS înrolându-i pentru misiuni sinucigașe. În aceeași seară când poliţia a dejucat atacul din Kirkuk, un atentat sinucigaș a lovit exteriorul unei moschei șiite în oraș,  ucigând șase persoane. Autorul avea aproape aceeași vârstă.

Nu este surprinzător că devastatorul atentat de sâmbătă, în timpul unei căsătorii în Gaziantep, în sudul Turciei, în care au fost ucise 51 de persoane, din care aproape jumătate adolescenţi, a fost comis de un copil ce avea între 12 și 14 ani. Mica localitate a fost punct de plecare pentru numeroși kamikaze. Elemente angajate de un personaj-cheie, Yunus Durmaz, membru al ISIS și emir al regiunii, care, predicând printre rude și amici, a creat o reţea teroristă legată de Raqqa, „capitala” jihadiștilor în Siria. Durmaz a prevăzut masacrele din Suruc și Ankara și a fost ucis în mai, când poliţia a fost pe punctul de a-l captura. În calculatorul găsit în refugiul lui se afla o listă de ţinte posibile, inclusiv nunţi. Imposibil să protejezi petrecerile și reuniunile de acest tip, ușor de infiltrat printre invitaţi.

Iadul micilor kamikaze

Atacul din Gaziantep marchează nu numai cel mai sângeros ­atentat din acest an în Turcia, dar este pentru prima oară când militanţii jihadiști au folosit un copil-bombă – într-un mod deja utilizat pentru efectul mortal în războaiele din Africa – și în Siria.

În Afganistan, talibanii au folo­sit multă vreme copii. Un tânăr kamikaze de 14 ani, pe bicicletă, a lovit baza NATO din Kabul în 2012, ucigând 6 persoane. Doi ani mai târziu, un adolescent s-a deto­nat în centrul cultural francez din capitala afgană. Experţii susţin că ISIS și alţi militanţi folosesc în prezent aceleași tactici, poate pentru a-și păstra combatanţii adulţi sau poate pur și simplu pentru a lovi forţele de securitate.

Antrenamente și îndoctrinare

În Africa de Vest, Boko Haram răpește copii din rândurile refugiaţilor din calea acestei secte armate care terorizează și însângerează regiunea și îi forţează să devină kamikaze. În Irak și în Siria, militanţii ISIS iau copii din orașele capturate sau din familiile aflate pe teritoriile lor și îi îndoctrinează în școli și în tabere. ISIS a plasat imagini și înregistrări video online prezentând recrutări de copii care primesc antrenament și îndoctrinare pentru a efectua atentate sau execuţii.

Potrivit UNICEF, „copiii au un rol mult mai activ… primesc un antrenament asupra folosirii armelor grele, sunt folosiţi ca trăgători de elită asupra posturilor de control de pe liniile de front și în cazuri extreme sunt utilizaţi drept kamikaze”. UNICEF a declarat că atacurile implicând copii-kamikaze între 2014 și 2016 au crescut de patru ori în nordul Nigeriei, unde are baza grupul terorist Boko Haram, și în ţările vecine, Camerun, Niger și Ciad. În primele șase luni din acest an, 38 de copii-kamikaze au comis atentate în Africa de Vest.

Statisticile ororii

Cercetătorii britanici au studiat modurile ISIS de recrutare a minorilor în mai multe regiuni ale lumii. Concluziile sunt înfricoșătoare – peste o mie de copii-soldat anul trecut!

Pe glob, 50 mișcări de gherilă și șapte armate regulate au batalioane de copii sau adolescenţi. Arătată cu degetul în raportul ONU pe 2014, această realitate, ieri cantonată în Africa Subsahariană și în Asia de Sud-Est, astăzi a trecut frontierele Orientului Mijlociu și se propagă până în Asia Centrală. ONU estimează la 20.000 numărul copiilor-soldat în Liberia, unde minorii au reprezentat până la 70% din forţele combatante în războiul civil care a trecut ţara prin foc și sânge între 1989 și 1997. În Angola, adolescenţii constituiau 36% din efectivele trupelor regulate. În Somalia, grupul islamist Al-Shahaab, la fel ca trupele guvernamentale,  recruta copii de 10 ani. Fundaţia Quilliam precizează că recurgerea la copii-soldat nu se limitează la organizaţiile jihadiste. În Uganda, Armata de Rezistenţă a Domnului (LRA), mișcare rebelă care se revendică creștină, a avut înrolaţi până la 12.000 minori. În prezent, grupurile islamiste recrutează tot mai mulţi copii în rândurile lor.   

ISIS a reactivat în acest an „Brigada tinerilor cerului”, ca reacţie la pierderile pe câmpurile de luptă ale organizaţiei în Irak și în Siria.

Cele mai citite

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă