4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCum anunță guvernul neutralitatea climatică?

Cum anunță guvernul neutralitatea climatică?

La Summit, cam prea mult spus, au participat șefi de stat, șefi de guverne și miniștri din statele membre ale grupului ”Prietenii coeziunii,” anunță biroul de presă al guvernului.
Ca jurnalist ești obligat să citești toate sursele. Nu e prea plăcut să parcurgi două pagini de vorbe goale de conținut. Ferice, aș zice, de cititorii de leaduri de pe internet, căci a lor e împărăția comentariilor din avion la chestiuni pământene, precise.
Haterii din sau de servicii mă acuză că nu scriu despre PNL și lucrurile bune făcute de actualul guvern. Iată, că la o apă plată cu lămâie, exprim punctul de vedere al guvernului. Chiar de la departamentul de propagandă.
Vă rog nu luați ochii de pe text. E magistral. Cei care au trecut prin comunism și au avut măcar odată curiozitatea să citească articolele politice din ”Scânteia” pot ușor constata asemănări flagrante între limba de lemn comunistă și cea europenistă. Sigur, clănțăii din servicii sau de servicii, vor striga: PNL a învins „ciuma roșie.” Numai că prin limbajul oficial funcționarii liberali nu se dezmint și nu abdică de la grunjoasa limbă de lemn. 
Care e informația dată de oficiul de comunicare al guvernului?
Ni se transmite că premierul ”a reliefat importanța agreării unui buget ambițios, capabil să ofere Uniunii resursele pentru atingerea obiectivelor reflectate în Agenda Strategică, dar, în același timp, realist din punct de vedere al necesității de a asigura un echilibru între obiectivele de creștere și convergență și răspunsul la noile provocări la nivel european.” Ați înțeles? Nu plecați cu ochii! Nu mă lăsați singur în plenara reliefare (ce cuvânt scrâșnitor în măsele). Repet din depeșa de propagandă: “Obiectivele de creștere și convergență și răspunsul la provocări la nivel european.” E de bine sau de rău? Nu știm cum se traduc textele oficiale, dar limbajul nu e cu siguranță al premierului. Cei care-l cunosc știu că Ludovic nu folosește limba de lemn. Să fii amușinat vreun păduche de Ștefan Gheorghiu? Vorbele goale, un misscomunication flagrant, par să dezvăluie vorba veche „la vremuri noi, tot noi”. Eu cred că în Cancelaria premierului au revenit cârpele bolșevice, iar premierul e în pericol.  
Ne declarăm neutralitatea climatică sau climaterică?
Parcurgând în continuare, cu nervii tari, textul oficial, ”remis” presei, afli că premierul a făcut referire, în intervenția sa și la rolul politicii de coeziune în susținerea obiectivelor vizând tranziția către obiectivul de asigurare a neutralității climatice, evidențiind în context, necesitatea ca resursele propuse pentru susținerea statelor membre în procesul de tranziție prin intermediul Mecanismului pentru o Tranziție Echitabilă să fie complementare alocărilor pentru politica de coeziune și să nu afecteze îndeplinirea obiectivelor de reducere a decalajelor de dezvoltare urmărite din această politică.” Dacă citiți cu voce tare, vi se limbă plimba-n gură. Ce să înțelegem? Că e liber de la luminăție să ne declarăm neutrii climatici? Un fel de Elveție a naturii? Sau că Mecanismul pentru o Tranziție Echitabilă ne anunță că ni se dau bani pentru hipodrom? Dacă e echitație, să urcăm pe cai! De când așteptam să merg pe Calea Victoriei călare. Dacă mă întreabă vreun polițist rămas la cele vechi ce caut cu bidiviul prin centru, îi voi scoate Mecanismul pentru o Tranziție Echitabilă îmi dă tot dreptul. Îi arăt unde scrie că suntem în perioada de trecere (asta înseamnă tranziție) de la mașini la echitație. A avut grijă biroul de presă al guvernului să ne dea avizul de călărie. Sper că și voi, cititorii mei consacrați, să nu vă gândiți la același lucru. Asta e frumusețea și utilitatea limbii de lemn. Fiecare înțelege ce vrea el să înțeleagă. Cred și eu, ca premierul, că pentru reducerea disparităților sociale e nevoie de mai multă convergență. De aceea sunt pregătit cu toate lupele și lentilele pentru mai multă fantezie la cuvintele rostogolite, precum bolovanii peste Posada.
Dacă ați rezistat până la acest rând, vă declar eroi luptei cu necuvintele.
Mă gândesc doar la bietele făpturi care cred în zeul Iohannis, ce-or înțelege ele din dialectica amușinată pe preșul premierului? Sau folosesc translatorii? Gen: “influencerii” care se răstesc cu mânie la dușmani?
# ca formă de expresie plenară
Fiind administrator și al paginii de facebook“Academia Cațavencu,” citesc zilnic fel de fel de acuzații și încerc să răspund uneori la injurii de Ferentari. Mai nou, suntem criticați că facem caterincă doar de PNL și de ministresele partidului și nu ne ocupăm de Dragnea sau de partidul său. O femeie (nu-i dau numele, pentru că poate fi un nume conspirativ sau de ce să o fac celebră?) ne critică și asmute majusculele asupra noastră, semn de răstire, o știu toți internauții. În final, ne trimite haștag plăcuța suedeză, care din pudoare nu o voi mai repeta. I-am răspuns frumos, “sunteți o doamnă, ce plm!” La care s-a răstit cu potop de sudălmi că aș fi înjurat-o. Am întrebat obșteasca minte (ne)liberal dacă compusul # UE, proba orală, nu e înjurătură? Mi-a răspuns că e deja un cuvânt intrat în vocabular. Ca Stan Pățitul, cu atacul spălătoreselor din diaspora, am tăcut. I-am lăsat suverana tăcere să o mistuie pe dinăuntru,  să fiarbă-n suc propriu.
De la afirmația mea cu spălătoresele din diasporă, la amenințări cu moartea
Pentru cei care nu-și mai amintesc, înainte de alegerile prezidențiale, cu soft sau fără soft, prezent în studiourile Radio România Actualități am spus de la microfon: “să ne mai lase spălătoresele și să nu ne facă nouă agenda.” Internetul a luat foc. Inboxul s-a umplut cu carne, cu puroiul din flegmele închinaților la cultul iohannisist, cu înjurături ca la capra podului și amenințări cu moartea. Eu am zis doar spălătorese, un atribut care califică o meserie, dar la comanda regimentului pădurii au pus artileria de injurioși asupra mea.
Sunt curios care din haita de propagandă de pe internet, tocmită pentru a sări la gâtul celor cu au predicat și folosesc verbele tari, e în stare să explice care e diferența dintre convergență și plăcuța suedeză?
Pot să-mi declar neutralitatea climaterică?
Eu, care locuiesc la țară, cu zeci de arbori în jurul meu și animale diferite, întreb plenara adunare materialist dialectică: pot să mă declar neutru climatic, adică să-mi pun pe moșie sigla Elveției? Vor veni oare caraiflacii (cunoscătorii știu cine sunt ei  n.a.) să-mi ceară convergența sau vor investi în naturelul meu simțitor știindu-se la adăpost? Cert e că pentru noua înțelegere a marilor schimbări, pe care le predică mai nou gretele și summit-urile tot mai dese, nu-ți iei interpret din divizia Cancelariei primului ministru. Eu l-am avertizat acum doi ani pe Ludovic Orban că nu prea mai are civili în jurul său. Asta pentru unii e de bine. Pentru alții e restaurație.
Citind depeșa de la biroul de presă al premierului constați că viermii dialecticii nu au fost stârpiți. Ei apar ca râia uriculară la iepurii mei, când anotimpul politic e din nou dirijat 99% de meteorologii pădurilor.
Ce bine că putem râde de super calificarea lor în a se screme să spună ceva, dar nu care cumva să exprime vreo idee. Ștefangheorghiști, pe loc repaus!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...
Ultima oră
Pe aceeași temă