9.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele turc Recep Tayyip Erdogan califică Olanda drept „o republică bananieră”, ca...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan califică Olanda drept „o republică bananieră”, ca urmare a scandalului diplomatic izbucnit între cele două state

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat Olanda drept o „republică bananieră” și a promis conducerii țării că „va plăti prețul” pentru că a împiedicat manifestații ale comunității turce, la care urmau să participe miniștri din guvernul de la Ankara, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-un discurs susținut în localitatea Kocaeli, în estul țării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relațiile cu Olanda. Această țară a interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam și a expulzat-o, de asemenea, pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susține reforma constituțională promovată de Erdogan.

„Ce ați vrea să rezolvăm? Să vedem! Deocamdată nu ați plătit prețul. Mai întâi trebuie să plătiți factura Olanda nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră”, a spus el.

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal își dispută la alegerile de miercuri primul loc cu formațiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfășurarea acelor mitinguri „din rațiuni de securitate”.

El a mai spus că dorește o detensionare a situației, dar nu a prezentat scuzele cerute de autoritățile de la Ankara. În replică, Erdogan a afirmat că dacă Rutte „sacrifică relația cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti prețul”.

„Occidentul și-a arătat adevărata față. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înșelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident”, a susținut Erdogan în intervenția sa de duminică.

Cele mai citite

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă