12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele turc Recep Tayyip Erdogan califică Olanda drept „o republică bananieră”, ca...

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan califică Olanda drept „o republică bananieră”, ca urmare a scandalului diplomatic izbucnit între cele două state

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat Olanda drept o „republică bananieră” și a promis conducerii țării că „va plăti prețul” pentru că a împiedicat manifestații ale comunității turce, la care urmau să participe miniștri din guvernul de la Ankara, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Într-un discurs susținut în localitatea Kocaeli, în estul țării, Erdogan s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea atenuării tensiunilor în relațiile cu Olanda. Această țară a interzis avionului la bordul căruia se afla ministrul de externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rotterdam și a expulzat-o, de asemenea, pe ministrul turc al familiei, Betul Sayan Kaya, cei doi oficiali de la Ankara dorind să participe în Olanda la mitinguri organizate de comunitatea turcă pentru a susține reforma constituțională promovată de Erdogan.

„Ce ați vrea să rezolvăm? Să vedem! Deocamdată nu ați plătit prețul. Mai întâi trebuie să plătiți factura Olanda nu s-a comportat ca un stat de drept, membru al Uniunii Europene, ci ca o republică bananieră”, a spus el.

Premierul olandez, Mark Rutte, al cărui partid liberal își dispută la alegerile de miercuri primul loc cu formațiunea extremei drepte antimusulmane condusă de Geert Wilders, a declarat că a împiedicat desfășurarea acelor mitinguri „din rațiuni de securitate”.

El a mai spus că dorește o detensionare a situației, dar nu a prezentat scuzele cerute de autoritățile de la Ankara. În replică, Erdogan a afirmat că dacă Rutte „sacrifică relația cu Turcia pentru alegerile (din 15 martie), atunci va plăti prețul”.

„Occidentul și-a arătat adevărata față. Credeam că nazismul s-a încheiat, dar m-am înșelat. De fapt, nazismul de întoarce în Occident”, a susținut Erdogan în intervenția sa de duminică.

Cele mai citite

David Beckham a împlinit 49 de ani. Mesajul fetelor de la Spice Girls

David Beckham a împlinit 49 de ani și a primit felicitări din partea celor dragi, inclusiv din partea Spice Girls, trupă din care a...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă